Hra o trůny vládne světovému seriálu. Podruhé za sebou vyhrála prestižní ceny Emmy

ČTK ČTK
19. 9. 2016 6:46
Americké prestižní ceny Emmy stejně jako loni ovládl dramatický seriál Hra o trůny. Cenu za nejlepší komediální seriál si odnesla politická satira Viceprezident(ka). Akademie televizních umění a věd například autorům Hry o trůny přiřkla také ceny za nejlepší režii a scénář dramatických seriálů. Nejlepší seriálovou komediální herečkou byla vyhlášena Julia Louisová-Dreyfusová, představitelka hlavní hrdinky v seriálu Viceprezident(ka).
Herci z Hry o trůny na udílení cen Emmy.
Herci z Hry o trůny na udílení cen Emmy. | Foto: Reuters

V Los Angeles byly v noci na pondělí uděleny televizní ceny Emmy. Hlavní cenu pro nejlepší dramatický seriál roku získala série Hra o trůny. Tento fantasy seriál z dílny HBO vyhrál hlavní cenu již loni. Nejlepším komediálním seriálem byla vyhlášena politická satirická série Viceprezident(ka), která stejné ocenění získala již také loni.

Oba seriály obdržely podle agentury AP i některé další ceny. Akademie televizních umění a věd například autorům Hry o trůny přiřkla také ceny za nejlepší režii a scénář dramatických seriálů. Nejlepší seriálovou komediální herečkou byla vyhlášena Julia Louisová-Dreyfusová, představitelka hlavní hrdinky v seriálu Viceprezident(ka).

Letošní ročník cen Emmy přinesl i několik překvapení. Favorizované herce v kategorii dramatický seriál pokořili méně známí interpreti. Cenu za nejlepšího herce v dramatickém seriálu si odnesl pětatřicetiletý americký herec egyptského původu Rami Malek za sérii Mr. Robot a nejlepší herečkou v téže kategorii se stala třicetiletá Kanaďanka Tatiana Maslanyová za sci-fi seriál Orphan Black.

Agentury rovněž připomněly, že nynější televizní ceny Emmy kontrastují s letošními filmovými cenami Oscar, které byly kritizovány v médiích jako "příliš bílé". Už v nominacích na Emmy figurovala letos řada černošských herců, na nejlepší komedii aspiroval i sitcom Black-ish, jehož humor je založen na rasové otázce.

Herečka Viola Davisová, která loni jako první herečka černé pleti zvítězila v kategorii nejlepší herečka v dramatickém seriálu (Vražedná práva), sice triumf nezopakovala, bodovali ale například scénárista a herec asijského původu Alan Yang a Aziz Ansari za komediální seriál Master of None.

Další ceny Emmy v desítkách kategorií si rozdělily například seriály a pořady American Crime Story: The People v. O.J. Simpson, Panství Downton, Mr. Robot, Bloodline, Saturday Night Live, Orphan Black, John Oliver: Co týden dal a vzal, American Crime, Master of None, Baskets, Noční recepční či Transparent. Nejlepším televizním filmem se na slavnostním vyhlášení prestižních cen stal snímek Sherlock: Přízračná nevěsta.

 

Právě se děje

Další zprávy