Hlavní cena z Berlinale putuje do Itálie. Za film s uprchlickou tematikou

Magazín ČTK Magazín, ČTK
Aktualizováno 20. 2. 2016 23:02
Berlinale vyvrcholilo slavnostním předáním Zlatých a Stříbrných medvědů filmovým tvůrcům. Hlavní cenu si odnesl italský snímek Požár na moři pojednávající o uprchlické vlně na ostrově Lampedusa. V Berlíně zabodoval také film Smrt v Sarajevu nebo francouzský snímek Co přijde. V kategorii nejlepší prvotina porazil tuniský film české želízko v ohni - film Já, Olga Hepnarová.
Režisér Gianfranco Rosi s cenou za nejlepší film Berlinale a s předsedkyní poroty a herečkou Meryl Streepovou.
Režisér Gianfranco Rosi s cenou za nejlepší film Berlinale a s předsedkyní poroty a herečkou Meryl Streepovou. | Foto: Reuters

"Letošní rok byl plný rozmanitých filmů. Ale ohromila nás mimořádná velikost jednoho filmu, který spojuje politické stanovisko s uměním. To je srdce Berlinale, o to tady jde," řekla při předávání Zlatého medvěda předsedkyně festivalové poroty Meryl Streep.

"Tento film chce stát před našima očima, a také bude, aby ukázal naše činy a naše nasazení. Je to důležitý film," uvedla o snímku, který se věnuje italskému ostrovu Lampedusa, kam připlouvají uprchlíci přes Středozemní moře.

Podívejte se na trailer k filmu Fuocoammare

"Je to politický film o velmi důležitém tématu a upřímně doufám, že tento film vytvoří povědomí o tomto problému," řekl režisér vítězného filmu Gianfranco Rosi na tiskové konferenci po převzetí Zlatého medvěda. Uvedl, že když se setkal s uprchlíky z Afriky, kteří se snažili překonat Středozemní moře, viděl v jejich tvářích hrůzu ze smrti, která během plavby hrozila. "Cítil jsem povinnost přinést světu tyto záběry," řekl.

Svým filmem chtěl posílit v divácích pocit zodpovědnosti za tragédie, které se odehrávají ve Středozemním moři. "Nemůžeme říct, že se to neděje. Máme to denně před očima, jak lidé umírají kvůli nedostatku vzduchu, když jsou namačkaní v lodích a dusí je zplodiny. Myslím, že je to zločin a nesmíme to dopustit," řekl Rosi.

Velkou cenu poroty, která je považována za druhé místo mezi oceněnými filmy, si z Berlína odváží francouzsko-bosenský snímek Mort a Sarajevo (Smrt v Sarajevu). Francouzská kinematografie zabodovala také se Stříbrným medvědem za nejlepší režii, kterého dostal film L'avenir (Co přijde) režisérky Miy Hansen-Love.

Stříbrného medvěda pro nejlepší herečku získala Trine Dyrholm za svůj výkon v dánském dramatu Kollektivet (Komuna). Nejlepším hercem zvolila porota Madžída Mastúra za jeho roli ve filmu Inhebbek Hedi.

Stříbrného medvěda za nejlepší scénář získal polský snímek Zjednoczone stany milości (Sjednocené státy lásky) a ocenění za kameru čínský film Čchang Ťiang Tchu (Boční proud).

Stříbrného medvěda si z Berlína odváží také nejdelší film, který se kdy v hlavní soutěži promítal. Osmihodinové dílo Hele Sa Hiwagang Hapis (Ukolébavka pro smutné tajemství) získalo cenu pro snímek, který otevírá nové filmové perspektivy.

 

Právě se děje

Další zprávy