Frontman ZZ Top pokřtí Havlovu bustu v americkém Kongresu

jla
18. 11. 2014 14:27
Ve středu odhalí v Kongresu bustu Václava Havla. Při slavnosntím ceremoniálu vystoupí frontman kapely ZZ Top Billy Gibbons.
Billy Gibbons, frontman ZZ Top.
Billy Gibbons, frontman ZZ Top. | Foto: Wikimedia

Washington - Ve středu večer středoevropského času odhalí v Kongresu Spojených států bustu Václava Havla a zařadí ji vedle busty někdejšího britského premiéra Winstona Churchilla, amerických prezidentů Abramaha Lincolna a George Washingtona i hrdiny maďarského boje za nezávislost z 19. století Lajose Kossutha.

"Amerika obdivovala Václava Havla a Havel obdivoval Ameriku. Neomezoval se přitom pouze na hodnocení amerického politického systému, měl také rád americkou hudbu včetně blues. Kdo jiný by tedy při odhalení jeho busty měl hrát než bluesman Billy Gibbons," uvedl předseda Sněmovny reprezentantů John Boehner.

Onen obdiv je však oboustranný. Frontman ZZ Top Gibbons rád vzpomíná na koncerty v České republice. "Je to pro nás čest účastnit se pocty světového lídra, který nikdy neztratil přízeň k americkému umění, jako je blues. V Česku jsme se vždy setakli s nadšeným publikem, které blues rozumělo. Bereme to jako důkaz Havlova přetrvávajícího ducha, dobré povahy a politického směřování," řekl Gibbons.

Podle českého velvyslance Petra Gandaloviče je v USA  více než milion obyvatel, kteří jsou původem z Česka nebo Československa. Do Texasu tento týden odletí i premiér Sobotka, kde svoji návštěvou pomůže k obnovení místní české komunity.

Místo, kde bude v Kongresu Spojených států umístěna busta Václava Havla.
0:55
Místo, kde bude v Kongresu Spojených států umístěna busta Václava Havla. | Video: Daniel Anýž

"Existuje úzký vztah mezi českou kolonií v Texasu a mojí rodnou zemí. České centrum v texaském Houstonu je dokonce ve stejné oblasti, odkud pochází Gibbson. Prezident Havel by ocenil, že při této akci zahraje právě Gibbson," vysvětlil Gandalovič.

Slavnostní ceremoniál je záměrně naplánován na 25. výročí Sametové revoluce, mimo Gibbonse zahraje i kapela americké armády. Celou akci můžete sledovat zde on-line ve středu 19. listopadu v 20:00 středoevropského času.

 

Právě se děje

Další zprávy