Harry Potter vyjde s novými obrázky, připomínají filmové adaptace

ČTK ČTK
27. 9. 2015 12:19
Série knih o čaroději Harrym Potterovi vyjde s novými ilustracemi od britského ilustrátora Jima Kaye. Obrázky výrazně připomínají postavy z filmového zpracování knih. První z dílů - Harry Potter a Kámen Mudrců - vyjde v úterý 6. října v Británii i v Česku. Každý rok pak vyjde další díl. První díl sedmidílné ságy autorky Joanne Rowlingové spatřil světlo světa v červnu 1997.
Harry Potter.
Harry Potter. | Foto: Profimedia.cz

Praha - Nakladatelství Albatros vydává nově ilustrovaná vydání všech sedmi příběhů o čarodějnickém učni Harrym Potterovi. Obrázky k nim opatřil britský ilustrátor Jim Kay.

První z dílů - Harry Potter a Kámen Mudrců - vyjde v úterý 6. října v Británii i v Česku. Každý rok pak vyjde další díl série, řekla mluvčí nakladatelství Albatros Veronika Sonnková. Kayovy ilustrace výrazně připomínají postavy z filmového zpracování knih.

První vydání příběhů Harryho Pottera vycházela ve statisícových nákladech.

Poprvé vyšel v roce 1997

Náklad nového ilustrovaného vydání je o řád nižší, přesto jde o jeden z hlavních titulů nakladatelství Albatros, co se týče výše nákladu, řekl obchodní a marketingový ředitel Albatros Media Josef Žák. Speciální prodejní akci k termínu vydání nakladatelství neplánuje.

První díl sedmidílné ságy autorky Joanne Rowlingové spatřil světlo světa v červnu 1997. Další tři díly (Harry Potter a tajemná komnata, Harry Potter a vězeň z Azkabanu, Harry Potter a Ohnivý pohár) vyšly vždy po roce.

Pátá kniha Harry Potter a Fénixův řád se objevila s tříletým zpožděním v roce 2003, šestý titul Harry Potter a Princ dvojí krve v roce 2005 a Harry Potter a Relikvie smrti o další dva roky později.

Prvního dílu se prodalo přes půl milionu kusů

Čeští čtenáři objevili knihu s tříletým zpožděním, první díl vyšel bez většího zájmu v únoru 2000. Knihy o Potterovi začaly vítězit v žebřících nejčtenějších děl teprve od vydání třetího dílu v květnu 2001.

Prvního dílu se v Česku prodalo více než půl milionu kusů, celosvětově se počet prodaných knih vyšplhal na víc než 450 milionů kusů.

Potterománie zasáhla celý showbyznys, těžil z ní i filmový průmysl. Během deseti let vzniklo osm celovečerních snímků, jež se z hlediska tržeb zařadily mezi kasovní trháky.

Strmě rostoucí zisky ze značky Harry Potter proměnily Rowlingovou v jednu z nejbohatších žen v Británii a zajistily jí první příčku v žebříčku nejlépe vydělávajících spisovatelů.

 

Právě se děje

Další zprávy