GLOSA České televize se uložily k letnímu spánku

Martin Svoboda Martin Svoboda
2. 7. 2014 14:10
Reprízy, reprízy, reprízy. Léto v českých televizích nepřeje novinkám.
Televizi můžete v létě klidně nechat vypnutou.
Televizi můžete v létě klidně nechat vypnutou. | Foto: Aktuálně.cz

Glosa - I součástí života českých televizí je něco jako zimní spánek. Doba, kdy se utlumují životní funkce a čeká se na příznivější čas v roce. Jen se odbývá uprostřed sezony, v době nejparnějšího léta, během nějž lidé odjíždějí na dovolenou, nebo jsou zkrátka víc venku.

Nova šetří, ČT spí

Televize Nova tak přerušuje své vlajkové seriály jako Ordinace v růžové zahradě a nasazuje místo nich „zlatý fond“, například Pojišťovnu štěstí, Comeback nebo Kriminálku Anděl. Samozřejmě dojde i na Chalupáře. Reprízu si odbudou české filmy stanicí koprodukované, třeba Medvídek nebo Bobule. Nově vznikat bude snad jen víkendový speciál Televizních novin.

Ač se to zdá nemožné, i TV Barrandov zvládne ještě zvýšit už tak vysoký podíl repríz svých i cizích pořadů a navíc bude své diváky po celé léto lákat na filmy s Alainem Delonem.

Stejně tak Česká televize, jež se v posledních měsících poměrně vzedmula ohledně původní tvorby, připravuje menší pauzu, vyplněnou třeba Angelikou, Vinnetouem nebo Hříšnými lidmi města pražského.

Můžeme jen hádat, kde je důvod pro veřejnoprávní televizi chovat se podle logiky svých komerčních konkurentů. Zatímco lze snadno odůvodnit, že Nova s Primou během léta, kdy zásadně klesá příjem z inzerce, nechtějí vyhazovat peníze oknem, Česká televize by asi měla alespoň zkoušet nabídnout divákům něco zajímavého i v tuto nevděčnou dobu.

Prima si troufá

Nejodvážněji se projevila televize Prima, která si všímá klesajících čísel sledovanosti a nasazuje nový seriál Svatby v Benátkách. Tento silně propagovaný projekt nejspíš nebude trhat v letních měsících rekordy nad rámec nepříznivých měsíců, Prima však doufá, že si brzkým uvedením zajistí diváky na podzim, až budou konkurenční stanice teprve ožívat.

Svatby v Benátkách, seriál Prima TV.
Svatby v Benátkách, seriál Prima TV. | Foto: Archiv TV Prima

Tento krok se může nevyplatit a může zapříčinit krach seriálu, pokud diváci v létě nedorazí v dost hojném počtu a na podzim nebudou mít chuť nastoupit do rozjetého vlaku. Šance přesto nejsou malé, protože starší lidé v důchodu, kteří tvoří značnou část televizního publika, přijdou přerušením rozjetých seriálů o svou kratochvíli a třeba budou rádi, že se nabízí alespoň jedna novinka.

Vloni tento krok vyšel televizi Nova se seriálem Doktoři z Počátků a vlastně je kupodivu, že letos se této taktiky nedrží. Svatby v Benátkách budou tedy v neděli konkurovat reprízám amerických filmů, například hned zkraje prázdnin sérii Muži v černém, což by vzhledem ke složení publika neměla být pro českou telenovelu žádná soutěž.

 

Právě se děje

Další zprávy