Zlatého medvěda na Berlinale získal film Synonyma izraelského režiséra

ČTK ČTK
Aktualizováno 16. 2. 2019 21:05
Zlatého medvěda pro nejlepší film letošního ročníku festivalu Berlinale překvapivě získal francouzko-izraelsko-německý snímek Synonyma (Synonymes) od izraelského režiséra Nadava Lapida. Porota vedená francouzskou herečkou Juliette Binocheovou za režii ocenila Němku Angelu Schanelecovou díky dramatu Byla jsem doma, ale (Ich war zuhause, aber). Ceny pro nejlepší herečku i herce získali představitelé čínského filmu Sbohem, synu (Ti ťiou tchien čchang) Jung Mej a Wang Ťing-čchun.
Nadav Lapid, režisér snímku Synonyma, na pódiu při slavnostním ceremoniálu.
Nadav Lapid, režisér snímku Synonyma, na pódiu při slavnostním ceremoniálu. | Foto: Reuters

Vítězné drama Synonyma, které někteří označují za migrační satiru, vypráví příběh mladého Izraelce Yoava (Tom Mercier), který se po opuštění izraelské armády přestěhuje do Paříže, kde se co nejrychleji snaží stát Francouzem. Odmítá proto úplně mluvit hebrejsky, a naopak se nadšeně učí francouzštinu, i tím, že si stále opakuje synonyma.

"Myslím, že to jsou otázky, které se týkají lidí všude na světě: Do jaké míry jsme schopni opustit naši identitu a rozvíjet novou," řekl dnes režisér Lapid, jehož vlastním příběhem se dvouhodinový snímek do značné míry inspiroval.

I když nepatřil k favoritům na Zlatého medvěda, dokázal se nakonec prosadit v konkurenci dalších 15 filmů. Původně bylo snímků v hlavní soutěži 17, jeden čínský ale nakonec nebyl uveden. Některá média spekulují o tom, že za tím mohla stát čínská cenzura.

Z uvedených filmů si důležitá ocenění odnesly snímek francouzského režiséra Françoise Ozona Díky bohu (Grâce à Dieu) o zneužívání chlapců katolickými kněžími, který získal Velkou cenu poroty, a německé drama o nezvladatelné devítileté Benni. Tomu se dostalo Ceny Alfreda Bauera pro film, který otevírá nové perspektivy.

Letošní ročník festivalu byl osmnáctým a zároveň posledním, který vedl Dieter Kosslick. Poctu sedmdesátileté legendě Berlinale dnes vzdala pověřenkyně německé vlády pro kulturu Monika Grüttersová. "S odvážnou vytrvalostí nabízel jeviště svobodě umění a filmové plátno politicky pronásledovaným umělkyním a umělcům," uvedla Grüttersová, podle níž navíc Kosslick pro film vždy dokázal nadchnout publikum. "Filmový svět se před tebou s vděčností sklání," podotkla.

 

Právě se děje

Další zprávy