Zlatého leoparda z Locarna si odvezl Lav Diaz na Filipíny

ČTK ČTK
18. 8. 2014 13:59
Film From What is Before vypráví na ploše pěti a půl hodiny o důsledcích vlády Ferdinanda Marcose na Filipínách.
From What is Before.
From What is Before. | Foto: FF Locarno

Locarno - Zlatý leopard, hlavní cena Mezinárodního filmového festivalu ve švýcarském Locarnu, letos pocestuje na Filipíny. V konkurenci sedmnácti hraných a dokumentárních snímků z celého světa jej za své pětiapůlhodinové černobílé historické drama From What is Before (Mula sa kung ano ang noon) získal filipínský režisér Lav Diaz.

Lav Diaz se Zlatým leopardem.
Lav Diaz se Zlatým leopardem. | Foto: FF Locarno

Děj vítězného filmu se zabývá důsledky diktatury Ferdinanda Marcose v 70. letech na Filipínách. Pro poslední roky Marcosovy vlády byla typická značná korupce, hospodářská stagnace a propastné rozdíly v životní úrovni obyvatel. Filipíny dodnes splácejí dluhy, které Marcosova vláda zanechala.

Pětičlenná porota festivalu, kterou loni vedl práze Diaz, svým rozhodnutím naplnila očekávání větší části publika i kritiků.

Podívejte se na ukázku z vítězného snímku festivalu v Locarnu.
Podívejte se na ukázku z vítězného snímku festivalu v Locarnu.

Pětapadesátiletý režisér Lav Diaz je proslulý mimořádnou délkou svých filmů, ani jeho vítězné drama tedy v tomto ohledu nevybočuje z řady. Režisér při tom vychází z filipínské mentality, která nepodléhá západnímu vnímání času. Mezi jeho nejznámější filmy patří téměř osmihodinový snímek Melancholia z roku 2008, oceněný hlavní cenou v sekci Horizonty na filmovém festivalu v Benátkách, a devítihodinový film Kagadanan sa banwaan ning mga Engkanto (Smrt v zemi Encantos) z roku 2007.

Zvláštní cenu poroty si letos z Locarna odváží americký film Listen up Philip (Zklapni, Filipe) režiséra Alexe Rosse Perryho. Leoparda za nejlepší režii získal portugalský filmař Pedro Costa za snímek Cavalo Dinheiro.

Za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli byl oceněn Rus Arťom Bystrov z filmu Durak režiséra Jurije Bykova. Ženskou obdobu ocenění dostala francouzská komediální herečka Ariane Labedová za výkon ve filmu Fidelio, L'Odysée d'Alice režisérky Lucie Borleteauové.

 

Právě se děje

Další zprávy