Živě z Varů: Udělal bych to samé co Kubiš. Následky byly ale nesmírné, řekl Jamie Dornan

Živě
Karlovarský filmový festival v pondělí nabídne premiéru nového filmu Jana Hřebejka a Petra Jarchovského a ocení francouzského herce Jeana Rena, který večer osobně uvede svůj nejslavnější film, thriller Luca Bessona Leon. Dění na 51. ročníku mezinárodního filmového festivalu sledujeme v online reportáži.
Jamie Dornan
Jamie Dornan | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
Živě
Aktualizovat reportáž
23:20

A to je pro dnešek z Karlových Varů všechno. Dobrou noc. 

23:14

Jean Reno právě přebral od Jiřího Bartošky Cenu prezidenta festivalu. 

23:07

Jean Reno je už ve Velké sálu hotelu Thermal, s Markem Ebenem natáčí pořad Na plovárně přímo před publikem, kterému za chvíli osobně představí svůj nejslavnější film Leon. 

22:05

Moje postava je absurdní a zrůdná, ale na druhé straně i tragikomická. Snažila jsem se ji udržet na hranici, kde je ten vtip nebezpečný,“ řekla slovenská herečka Zuzana Mauréry, která hraje v Hřebejkově Učitelce hlavní roli.

Do běžné distribuce se film dostane už 21. července.  

21:38

Všechno a všichni se už chystají na večerní ceremonii s francouzským elegánem Jeanem Renem. Nejdřív pozdraví diváky na červeném koberci, pak převezme ve Velkém sálu hotelu Thermal cenu od Jiřího Bartošky a následně uvede film Leon.

21:07

Tento způsob festivalového stravování se zdá některým poněkud předražený.

20:41

Ve Velkém sále hotelu Thermal probíhá světová premiéra nového filmu Jana Hřebejka. Recenzi normalizačního dramatu Učitelka, ke kterému napsal scénář Petr Jarchovský, očekávejte na Aktuálně.cz hned ráno!

Učitelka by Jan Hřebejk - world premiere now. #ucitelka #janhrebejk #film #filmpremiere #kviff

Fotka zveřejněná uživatelem @emmasmetana_music,

19:52

Byli jsme pod velkým tlakem,“ řekl k natáčení filmu Anthropoid herec Jamie Dornan. „Chtěli jsem odvyprávět příběh tak, jak bylo třeba. Abychom uctili památku všech zúčastněných.“

Herec se ve festivalovém rozhovoru přiznal, že příběh československých parašutistů, kteří spáchají atentát na zastupujícího říšského protektora, neznal. „Ale udělal bych to samé,“ odpověděl na otázku, jak by se zachoval, kdyby byl v jejich kůži.

Podívejte se na celý rozhovor:

 

Jamie Dornan - rozhovor ve Varech

Jamie Dornan v Kalových Varech uvedl ve světové premiéře film Anthropoid.
Jamie Dornan - rozhovor | Video: YouTube
18:54

Za kulturou do Varů vyrazil i Václav Klaus, před hotelem Pupp ho přivítal prezident festivalu Jiří Bartoška. 

Jiří Bartoška s bývalým prezidentem České republiky Václavem Klausem.
Jiří Bartoška s bývalým prezidentem České republiky Václavem Klausem. | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
18:36

Co poradil Jean Reno začínajícím hercům? Hlavně nemyslet na okamžitou slávu.

„Tohle je povolání na celý život a vy musíte být vždy přítomen a dobře naladěn, ať už pracujete s kýmkoliv, třeba i s idioty.“

18:02

Krásné ženy, milí lidé a vynikající jídlo - tak charakterizoval Českou republiku francouzský herec Jean Reno, který tu bude natáčet už potřetí.

Zatímco o starších projektech se rozhovořil rád, na informace o tom nejnovějším byl skoupý. "Nemohu nic říci. Půjde o čínský film (Dobrodruzi), který se bude točit i v Praze. Je to velká produkce s čínskými hvězdami," řekl Reno, který se do České republiky vrátil rád. "Minulé léto při natáčení Návštěvníků 3 jsem byl v Praze dva měsíce velmi šťasten," uvedl herec se španělskými kořeny, který žije v New Yorku.

Setkání s režisérem Bessonem označil za osudové. Když v akčním příběhu Leon, kde ztvárnil nájemného vraha, spolupracoval s Natalií Portmanovou, bylo jí jedenáct let. "Velice rychle pochopila, že jde o práci, ne o hru. Natáčení jsme si užili, mám jen pozitivní vzpomínky," dodal.

Jean Reno
Jean Reno | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
17:27

Filmový festival už dávno nepřitahuje jen módní blogery a cinefily. Cestu do Karlových Varů si letos našli i YouTubeři. Na kolonádě tak můžete potkat například Martina Rotu nebo Teri Blitzen, kteří podle reakcí lidí na Twitteru vyvolávají ještě větší zájem než herci.

17:20

Karlovy Vary nejsou jen filmové hvězdy a slavnostní premiéry. Podívejte se, jak festivalovou každodennost zachytil fotograf Lukáš Bíba.

15:43

Komorní drama Učitelka vzniklo ve slovensko-české produkci a natáčelo se i obsazovalo na Slovensku. S dabingem do češtiny režisér Hřebejk nepočítá. Řekl to dnes novinářům.

"Myslíme si, že by to filmu ublížilo. Jsou v tom za námi i producenti," uvedl Hřebejk. "Myslím, že i když je to hodně konverzační film, tak ten jazyk není na překážku," míní režisér.

"My jsme to začínali točit jako slovensko-český televizní film a doufali jsme, že to budeme moci promítnout alespoň na Slovensku v kinech, takže to, že to 21. července budeme moci promítat i v Česku je pro nás bonus," dodal Hřebejk.

14:00

Úderem 14. hodiny začala poslední projekce historického dramatu Anthropoid. 

"Zcela vyprodanou projekci doprovázel obrovský zájem diváků, kteří už několik hodin stáli ve frontě a čekali na vpuštění na neobsazená místa. V kině ale není jediné volné místo, sedí se i na kobercích," píše přímo z Velkého sálu hotelu Thermal Marie Dostálová. 

Film přišli uvést režisér Sean Ellis a herečka Aňa Geislerová.

Fronta na poslední projekci filmu Anthropoid.
Fronta na poslední projekci filmu Anthropoid. | Foto: Marie Dostálová
13:53

Populární herec a legenda francouzské kinematografie Jean Reno přijel do Karlových Varů.

Před Grandhotelem Pupp ho přivítal Jiří Bartoška, který mu před půlnocí předá Cenu prezidenta festivalu.

Ve Velkém sále Thermalu pak bude uveden snímek Luka Bessona Leon. Reno v něm ztvárnil mlčenlivého zabijáka, v této titulní roli se báječně doplňoval s mladičkou Natalií Portmanovou. Snímek vznikl v roce 1994

Jean Reno rozdává autogramy před hotelem Pupp
Jean Reno rozdává autogramy před hotelem Pupp | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
13:23

Kdo, co, kdy a kde. Praktický průvodce festivalem, aneb podívejte se, na co dnes ve Varech vyrazit a co neminout: 

12:38

Hřebejkova Učitelka, která ve Varech soutěží v hlavní sekci, je taková "hřebejkovina", shoduje se festivalové publikum. 

12:27

Ve scenáristické soutěži Filmové nadace Barrandov Studia, skupiny RWE a České televize zabodovala tři historická dramata.

Vítězem byl na dnešním setkání v rámci karlovarského festivalu vyhlášen Marek Epstein za projekt Tatar. Druhé místo obsadila Kristina Dufková (Dobrá hodina), za ní skončil Kristián Suda (Kryštof). Od zástupců nadace převzali šeky na 300 tisíc, 250 tisíc a 200 tisíc korun.

Do soutěže bylo přihlášeno 109 scénářů.

12:15

Máte rádi kávu se Smetanou? Emma v prostředí kavárny každý den relaxuje u bezkofeinové kávy i se svým přítelem Jordanem Hajem.

Rozhovory, diskuze, celebrity v hledáčku fotoaparátů, ale i klidný koutek k relaxaci a v neposlední řadě zážitky z kvalitní kávy, centrum festivalového dění v Nespresso Café. 

Emma Smetana s přítelem
Emma Smetana s přítelem | Foto: Nespresso
11:48

Role v hongkongském velkofilmu Dobrodruzi (Adventurers) přivádí do České republiky herce Jeana Rena, jednu z hvězd současné světové kinematografie. Snímek odehrávající se ve Francii a v Praze režíruje Stephen Fung, který má na kontě řadu diváckých hitů.

Reno si dnes odskočí na karlovarský festival, kde před půlnocí převezme Cenu prezidenta festivalu a uvede kultovní thriller Leon.

"V České republice se bude tento snímek natáčet až do září, tedy celkem 13 týdnů, a to v Prague Studios, v Praze a okolí, Karlových Varech, Lednici, Bouzově a v dalších atraktivních lokalitách. Podle Státního fondu kinematografie zahraniční produkce za tento projekt v Česku utratí minimálně 200 milionů korun. Českým koprodukčním partnerem je společnost Milk & Honey Pictures," sdělila Alice Titzová ze společnosti 2media.

Jean Reno ve filmu Leon (1994)
Jean Reno ve filmu Leon (1994) | Foto: Gaumont International
11:22

"Kdyby Učitelka vznikla před dvaceti lety, byla by skvělou trefou do černého. Dnes jde o slušné retro. Pro Hřebejka návrat do formy, ale chtělo by to vykašlat se na tu normalizaci," shrnuje své první pocity z projekce nového filmu Jana Hřebejka Martin Svoboda. Jeho recenzi očekávejte na stránkách Aktuálně.cz zítra ráno.

10:50

Móda ve Varech očima redaktorek webu Žena.cz. Kterým českým celebritám to na filmovém festivalu nejvíc sluší? 

10:09

Anketu o diváckou cenu deníku Právo vede se známkou 1,16 Intimní osvětlení režiséra Ivana Passera z poloviny 60. let, jehož digitálně restaurovaná verze měla na letošním karlovarském festivalu světovou premiéru.

Se známkou 1,27 následuje divácký hit z festivalu Sundance - americký snímek Malá sokolnice zasazený do prostředí mongolských hor. Je natočený podle skutečné události.

Třetí místo si drží podle hlasování diváků britsko-český snímek Anthropoid se známkou 1,28.

10:04

Kapela Lucie včera ve Varech představila v premiéře svůj nový dokument, který mapuje posledních 30 let jedné z nejslavnějších českých skupin. 

A byla to velká sláva! Takhle třeba David Koller rozdával podpisy fanouškům napříč věkovým spektrem.

David Koller (Lucie) na 51. ročníku MFF KV
David Koller (Lucie) na 51. ročníku MFF KV | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
9:26

Jean Reno. Kdo je slavný francouzský herec, který se dnes projde po červeném koberci a převezmu Cenu prezidenta festivalu?

Měl být technickým kresličem, ale už v 17 si založil hudební skupinu a po službě ve francouzské armádě vystudoval herectví a začal hrát ve filmu. Jeho první role byla ve snímku Hypotéza o ukradeném obraze (1978). 

Proslavil se především spoluprácí s francouzským režisérem Lukem Bessonem, s nímž natočil filmy Magická hlubina (1988), za který byl nominován na Césara, nebo Brutální Nikita (1990). Mezi jeho životní role patří postava citlivého zabijáka Leona ve stejnojmenném Bessonově snímku, za níž si vysloužil druhou nominaci na Césara.

Úspěchy ve francouzských filmech mu otevřely cestu do Hollywoodu, kde ztvárnil role ve snímcích Mission: Impossible (1996), Ronin (1998), Godzilla (1998) nebo Šifra mistra Leonarda (2006). Jednou z jeho zatím posledních rolí je drsný policajt ze staré školy s osobitým smyslem pro spravedlnost a humor ve francouzském snímku Nemilosrdní (2015).

Je potřetí ženatý a má šest dětí.

Foto: ČTK
9:20

Když se Hospodářské noviny včera večer setkaly s Willemem Dafoem, varoval, že možná bude nudit. Ani po hodině rozhovoru ale s Dafoem nuda není. Spíš
zvláštní klid. Dafoe má rád řád a vyzařuje pohodu. Během hektického
dění ve Varech nedocenitelné vlastnosti.

Rozhovor se slavným hercem si přečtěte v dnešních Hospodářských novinách nebo na webu iHned.cz.

Willem Dafoe
Willem Dafoe | Foto: ČTK
9:00

Čím budou Vary žít dnes?

Hlavní událostí bude večerní ocenění francouzského herce Jeana Rena, kterému Jiří Bartoška předá Cenu prezidenta MFF KV. Reno následně uvede ve Velké sále hotelu Thermal svůj nejslavnější film Leon. 

Režisér Jan Hřebejk a scenárista Petr Jarchovský představí svůj nový film Učitelka, který bojuje v hlavní soutěžní sekci o Křišťálový globus. 

Diskusí s oscarovým scenáristou Charliem Kaufmanem na KVIFF Talk. Rozpovídá se nejen o svých slavných filmech jako Věčný svit neposkvrněné mysli, V kůži Johna Malkoviche, Adaptace nebo Milujte svého zabijáka.

Zástupci filmové nadace vyhlásí před polednem jména vítězů scenáristické soutěže za rok 2016.

Učitelka - trailer

Učitelka
2:09
Učitelka - trailer | Video: A-Company CZ
8:45

Tři nejdůležitější události včerejšího dne:

1) Vlk z Královských Vinohrad, nový film zesnulého režiséra Jana Němce, který soutěží v hlavní sekci, kritiky zrovna dvakrát nenadchnul. 

"Je nepochybné, že kdyby Němec nezemřel, neměl by jeho vlastnoručně připravený nekrolog šanci dostat se do hlavní soutěže Karlových Varů. Patří na malé plátno klubového kina, kam přijde pět lidí. Z toho tři, aby udělali radost svému učiteli na FAMU. Zde má své místo a zde může naplno působit jeho kouzlo. Ve velkém sálu Thermalu působí jako ryba na suchu," shrnul Martin Svoboda.

2) Z čeho byli filmoví kritici naopak mile překvapeni, byl film Jima Jarmusche nazvaný Paterson, ve kterém hraje Adam Driver (Star Wars). Přečtěte si recenzi

3) Herec Willem Dafoe uvedl večer v Letním kině slavný film režiséra Martina Scoreseseho Poslední pokušení Krista. Přišlo se podívat asi 400 lidí, které herec uvítal slovy: "Vím, že je zima a že se necítíte moc dobře. Ale je pěkné vidět, že alespoň někteří z vás jste se přišli podívat na tento film. Je to film, jehož natáčení byl skvělý zážitek. Doufám, že vám to bude připadat jako krásný film. Doufám, že se oteplí a že přestane pršet a že se vám film bude líbit." 

Willem Dafoe v Letním kině v Karlových Varech
Willem Dafoe v Letním kině v Karlových Varech | Foto: ČTK
8:15

Nové filmy, noví přátelé, nové zážitky a nová káva Envivo

Nic vás nenakopne tak jako nová a intenzivní káva Nespresso Envivo Lungo. Načerpejte nové síly v Nespresso Café hned vedle hotelu Thermal.

8:00

Dobré ráno, vítejte u online zpravodajství z 51. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Marek Pros ČTK Kultura Marek Pros, ČTK, Kultura
Aktualizováno 4. 7. 2016 23:15
 

Právě se děje

Další zprávy