Živě: Je to tu skvělý, těším se na párty. Babiš se prohání po Varech na kole a fotí se s Bartoškou

Živě
Dalšími téměř 60 projekcemi pokračuje mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. V hlavní soutěži už bylo uvedeno všech 12 snímků. Porota, v níž je i herečka Martha Issová, dnes rokovala o cenách. Odpoledne se s novináři setkal americký scenárista, režisér a producent Charlie Kaufman, který v závěru přehlídky převezme Cenu prezidenta festivalu.
Jiří Bartoška a Andrej Babiš v Karlových Varech
Jiří Bartoška a Andrej Babiš v Karlových Varech | Foto: Facebook Andreje Babiše
Živě
Aktualizovat reportáž
22:20

Páteční online z karlovarského festivalu končí, dobrou noc a na shledanou u sobotního slavnostního vyhlášení. 

21:04

Nejlepší plakát v hlavní soutěži 51. MFF Karlovy Vary má film Učitelka režiséra Jana Hřebejka. Hlasovalo se na oficiálních stránkách festivalu a společnosti JCDecaux Group.  

Učitelka - nejlepší plakát
Učitelka - nejlepší plakát | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
20:33

Celebritou dne vyhlašujeme Andreje Babiše.

19:29

Ministr financí si odbývá svoji premiéru na filmovém festivalu ve Varech a už se těší, až večer vyrazí někam zapařit. Fotkou s prezidentem (festivalu) se pochlubil na svém Facebooku.

Poprvé na Karlovy Vary International Film Festival, děkuju panu Bartoškovi za krásné přijetí. Poprvé vidím Thermal načan...

Zveřejnil(a) Andrej Babiš dne 8. červenec 2016
18:41

Paul Dano a Daniel Radcliffe velmi originálním způsobem dokazují, že životní radosti se mají sdílet s kamarádem, i když jeho tělo nejeví známky života. A dokazují to ve film Švýcarák, který je... vlastně nic takového jste v kině ještě neviděli. Tvrdí to i Kamil Fila. 

17:38

Příběh jednoho z nejvýznamnějších českých režisérů a držitele dvou Oscarů Miloše Formana vypráví prostřednictvím tisícovky fotografií na pěti stech stranách kniha filmového historika Pavla Jirase. Má název Barrandov nezapomenutelní: Miloš Forman a podle názvu je začátkem nové edice. Autor ji dnes představil na karlovarském festivalu. Kmotrem byl Ivan Šlapeta, který stál za kamerou více než 40 českých snímků.

"Pracovat na takovém textu je vlastně poslání. Já své knihy nedělám, aby to byly paperbacky, já to stavím a dělám tak, aby to bylo navštívení krásy," řekl Jiras ČTK. Unikátní obrazový soubor mu poskytla režisérova rodina, jeho nejbližší přátelé a spolupracovníci. Řada snímků je zveřejněna poprvé. Podle Jirase by měla být tato rozsáhlá publikace vedle Formanových mimořádných děl jeho skromným, tichým a možná posledním návratem.

16:32

Ve Varech není jen Babiš a Mareš. Své vnady a styl tu ukazuje i Česká Miss 2016 Andrea Bezděková.

16:19

Na program karlovarského festivalu přibyl film Hasta la vista!, který před čtyřmi lety získal Cenu diváků. Promítat se bude v sobotu od 23:00 v Letním kině.  

Hasta la vista!
Hasta la vista! | Foto: Film Festival Servis Karlovy Vary
15:33

Na kolonádě můžete dneska potkat i Andreje Babiše. Ministr financí uspořádal na sobotní ráno snídani, kde bude diskutovat na téma finanční podpory státu pro filmový festival v Karlových Varech nebo financování hotelu Thermal.

15:09

Viděli jste už novou oficiální znělku festivalu? V hlavní roli Zdeněk Svěrák:

Oficiální znělka 51. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech

Zdeněk Svěrák
Oficiální znělka 51. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech | Video: YouTube
14:03

Hojně diskutovaným tématem je i letos výkon moderátora Marka Ebena během jeho živých Plováren.

"Marek je pravděpodobně milý člověk, který má ve vedení festivalu mnoho přátel. Je ale až příliš očividné, že to jediné mu přihrává hlavní rozhovory navzdory jeho schopnostem. Nejvýznamnější kulturní událost tak těmi nejprominentnějšími rozhovory nestanovuje laťku, ale dře dno," píše v komentáři Martin Svoboda.

13:23

Ve Varech měl premiéru nový dokument o kapele Lucie, který vznikl k výročí 30 let založení skupiny. Jak dopadl?

"Lucie, jejíž vývoj a úspěch tolik souvisí s proměnlivou atmosférou doby a stavem hudebního průmyslu, se ve filmu ocitá mimo kontext, jako s ničím a nikým nekonfrontovaná "entita". A staré záběry vybrané z archivu kapely mnohdy nejsou o mnoho víc působivější než videa z rodinných oslav či dovolených," píše Ivan Hartman z Hospodářských novin, podle kterého je snímek režiséra Davida Síse natočený popisným způsobem, kde účel světí prostředky.

Celý text si přečtěte na webu iHned.cz.

Lucie - ukázka

0:36
Lucie - ukázka
12:20

Den před závěrem karlovarského festivalu se v kuloárech živě diskutuje o favoritech na ceny, jejichž držitelé budou vyhlášeni už v sobotu. Hovoří se například o neobvyklé psychologické romanci Prvotní štěstí německého režiséra Svena Taddickena či komorní studii dvou rodin, které okolnosti svedou k dočasnému sdílení prostoru jednoho neobvyklého bytu. Natočil ji renomovaný maďarský tvůrce Szabolcs Hajdu pod názvem Rodinné štěstí.

Bez šance by nemusela být ani Hřebejkova slovensko-česká Učitelka či Vlk z Královských Vinohrad. Ten má ve Varech své horlivé zastánce i odpůrce. Podle ředitele programu Karla Ocha by z takového přijetí měl před časem zesnulý režisér a scenárista Jan Němec jen radost.

Členkou statutární poroty je i herečka Martha Issová, která je v této funkci na tak významné přehlídce poprvé.

11:40

V diváckém hlasování nadále vede tragikomedie Hasta la vista belgického režiséra Geoffreyho Enthovena, volně inspirovaná životem handicapovaného muže a jeho výlety do bezbariérového nevěstince ve Španělsku. V hodnocení obdržela známku 1,08. Režisér za ni obdržel Grand Prix v Montrealu a před čtyřmi lety Cenu diváků v Karlových Varech, kde je letos uváděna v rámci cyklu Lidé odvedle. Na druhém místě je s těsným odstupem Bessonův Leon (1,09).

11:09

Jiřina Bohdalová, která v sobotu večer převezme Cenu prezidenta festivalu, včera uvedla slavný film Karla Kachyni Ucho. Jiří Bartoška jí nejdříve předal kytici a později i slovo. Herečka si postěžovala, že jí na filmu vadí dvě věci.

"Že ho neviděli moji rodiče, protože film byl dlouhá léta v trezoru. A pak Jan Procházka, který byl geniální autor a napsal i Ucho, když se promítala serviska, když ještě nebyl film hotový, se ke mně přitočil a řekl: Smím na vás psát dál? Ale to už nestihl," řekla na pódiu Bohdalová.

10:28

Oscarový scenárista a režisér Charlie Kaufman o tom, co si myslí o současné Americe:Mění se k horšímu, stejně jako zbytek světa. Ale není to Donald Trump, kdo Ameriku mění. On není hybatel, on je symptom něčeho, co tu bylo vždycky. On jen našel způsob, jak to probudit a jak toho využít. Zase jsme u strachu. Lidi se bojí ostatních lidí. A existují tu takoví, kteří je v tom podporují, obracejí nás proti sobě navzájem jenom proto, že se jim to hodí,“ řekl v rozhovoru pro Festivalový deník.

9:40

Statistické okénko:

K páteční deváté hodině ranní bylo prodáno 129 369 vstupenek a proběhlo 401 projekcí. Uvedli to pořadatelé festivalu.

9:30

Na festivalu v Karlových Varech soutěží i český snímek FC Roma v kategorii pro nejlepší dokument. "Jisté je, že by mohl vyhrát cenu pro ten nejzábavnější,“ píše Tomáš Stejskal z Hospodářských novin. "Jeho protagonisté, především trenér Pavel Horváth a brankář Patrik Herák, jsou přirození herci a jejich průpovídky a činy oživují vážné téma rasové nesnášenlivosti spontánními okamžiky slovní i situační komiky."

"Film FC Roma své protagonisty neidealizuje, v humorných scénách přiznává, že si někteří mladí fotbalisté tu trávu občas zapálí či že brankář kulhá, protože se 'ožral a spadl ze schodů'. Ale právě tím z nich snímek dělá hrdiny, s nimiž se může ztotožnit každý, neboť jsou lidští. Žádní ušlechtilí nomádi, ale ani ti, kteří kradou, autobusem jezdí zadarmo a podporu dostanou větší, než mají bílí plat,“ hodnotí film filmový kritik Hospodářských novin.

Celou recenzi si přečtěte na webu iHned.cz.

Foto: Nutprodukce
9:10

Anomalisa byla napsaná jako divadelní hra, která komunikuje jen hlasy. Teprve následně se z ní stal film. Jsem za to vděčný, byla to pro mě příležitost po dlouhé době něco natočit, protože mám problémy s financováním svých projektů,“ řekl ke svému novému filmu scenárista a režisér Charlie Kaufman v rozhovoru pro Festivalový deník.  

Charlie Kaufman
Charlie Kaufman | Foto: Lukáš Bíba
9:00

Páteční program v Karlových Varech je následující:

V 18:30 uvedou v Městském divadle americký herec Michael Shannon s režisérem Joshuou Marstonem drama Známá neznámá.

Od 21:30 proběhne v Malém sále projekce nového filmu Charlieho Kaufmana Anomalisa, po skončení bude následovat debata s oscarovým scenáristou.

Od 23:00 je v plánu speciální projekce v Letním kině, bude se promítat Dvojí život Veroniky polského režiséra Krzysztofa Kieślowskiho. Vstup je zdarma.  

8:30

Recyklovat zážitky? Ne! Kávové kapsle? Ano!

Máte pocit, že vám docházejí síly a že už nemůžete vstřebat více filmů, kávy a zábavy? Nespresso se stará a recykluje, abyste si mohli užít nové a lepší zážitky v dlouhodobě udržitelné budoucnosti.

8:15

Dobré ráno, vítáme vás u online přenosu z předposledního dne karlovarského filmového festivalu. 

ČTK Kultura ČTK, Kultura
Aktualizováno 8. 7. 2016 21:02
 

Právě se děje

Další zprávy