Živě: Anthropoid Vary zklamal. A Vlk z Královských Vinohrad je spíš pocta než kandidát na vítěze

Živě
Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech pokračuje druhým dnem. V plánu je premiéra filmu Jana Němce, který soutěží o Křišťálový globus v hlavní kategorii. Víkendové dění na festivalu sledujeme v on-line reportáži.
Vlk z Královských Vinohrad
Vlk z Královských Vinohrad | Foto: Artcam
Živě
Aktualizovat reportáž
23:59

Online přenos z druhého festivalového dne končí. Dobrou noc. 

22:51

Willem Dafoe, další ze slavných hostů letošního festivalu, natáčí s Markem Ebenem pořad Na plovárně.

20:50

Ve Varech je i ministr kultury.

19:29

Ztrácíte se v nabídce festivalových filmů? Vybrali jsme pro vás 15 snímků, které byste si neměli nechat ujít!

19:02

"Jan Němec možná ve Vlku z Královských Vinohrad umlátí Godarda popelníkem, jinak ale celkem poklidně odvypráví svou verzi vlastního života. Zjevně nejde o snímek, který by měl překonávat nebo dorovnávat jiné, jde o osobní projekt, proto se k němu těžko přistupuje "recenzentsky". Má své silné a slabé stránky, ale nejlepší je vnímat ho jako střípek autorova života," komentuje své první pocity z filmu Martin Svoboda. 

17:55

"Vlk z královských Vinohrad se zrodil z respektu a obdivu studentů k jejich učiteli. Pro obě strany to byl evidentně příjemný a nejspíš i vzájemně formativní zážitek. To je z filmu cítit a je to nesmírně sympatické. Ale je to taky nakonec trochu málo," píše o jednom ze dvou českých zástupců v hlavní soutěži Jindřiška Bláhová.

Celou recenzi Vlka z Královských Vinohrad si přečtěte na webu Respekt.cz.

17:34

Podívejte se na video ze slavnostního zahájení. Nechybí na něm hlavní hvězdy festivalu. 

Zahájení MFF KV

Video ze slavnostního zahájení. | Video: YouTube
17:28

Nezapomeňte na doprovodný hudební program festivalu, dneska to například už od 18:10 rozbalí The Prostitutes. 

16:35

Ve Velkém sále Thermalu měl dnes premiéru digitálně restaurovaný film režiséra Ivana Passera z poloviny 60. let Intimní osvětlení. Festival tak navázal na tradici, kdy ve světových premiérách představuje renovované skvosty české kinematografie.

Projekce se zúčastnil i režisér, který 10. července oslaví třiaosmdesátiny. Dlouhá léta spolupracoval s Milošem Formanem, a to nejen v tuzemsku, ale i ve Spojených státech. Intimní osvětlení je jeho jediným snímkem, který jako režisér stihl natočit v tehdejším Československu před tím, než emigroval. Získal za něj mezinárodní uznání, na které pak navázal dlouholetou režisérskou dráhou v USA.

"Bylo to pro mě nádherné a nezapomenutelné natáčení, nikdy už jsem nic podobného nezažila," řekla před projekcí divákům ve zcela zaplněném Velkém sále Thermalu herečka Věra Křesadlová. Vždycky, když tento film vidí, si prý uvědomí, jak člověk stárne. "Až mě na plátně uvidíte, uvědomíte si, co s člověkem udělá život po padesáti letech," dodala.

Intimní osvětlení
Intimní osvětlení | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
15:51

Ve Varech je už i Vlk z Královských Vinohrad

Loni zesnulý režisér Jan Němec natočil svůj poslední film podle vlastních autobiograficky laděných povídek. Vznikla posmutnělá komedie, nesentimentální ohlédnutí, nonšalantní vyrovnávání si účtů v punkovém hávu. V hlavní roli Jiří Mádl.

Snímek soutěží o hlavní cenu. 

Jiří Mádl
Jiří Mádl | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
15:43

Policejní hlášení: 

První den mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech se letos podle policie a strážníků obešel bez větších problémů. Strážníci měli několik zásahů, ale žádný nebyl vážnějšího charakteru, řekl ČTK velitel městské police v Karlových Varech Marcel Vlasák. Do Karlových Varů se na zahájení festivalu sjede až několik tisíc převážně mladých lidí. I když i v době festivalu platí ve městě noční klid, festivalová zóna žije často dlouho do noci.

Také policie měla nahlášenu jednu výtržnost na třídě T. G. Masaryka, ale podle krajské policejní mluvčí Kateřiny Böhmové nešlo o násilí nebo vandalství.

Konec hlášení!

14:51

Nejen filmy je festivalový člověk živ. Podívejte se na ty nejlepší róby filmových hvězd podle našich kolegyň ze serveru Žena.cz.

14:15

Jamie Dornan byl toho dne trochu neklidný a divně se vyhýbal otázkám na Padesát odstínů šedi...

13:45

Podívejte se na rozhovor s režisérem Seanem Ellisem, tvůrcem filmu Anthropoid.

Sean Ellis rozhovor

Sean Ellis
Sean Ellis rozhovor | Video: YouTube
12:43

Na světě je další recenze filmu Anthropoid:

Pokud ovšem první půle filmu neukáže živoucí postavy a jediná psychologická kresba spočívá v tom, že Kubišovi se třesou ruce a Gabčík je rozhodnější a o celé akci skálopevně přesvědčený, působí podobné brutální scény jako z poněkud jiného, brakovějšího žánru než zbytek filmu. Věrnost skutečnosti a realismus jsou dvě různé věci. Přes veškerou hodnověrnost detailů celek stejně trochu připomíná válečnou pohádku pro dospělé, byť bez happy endu,“ hodnotí snímek filmový kritik Tomáš Stejskal.

Celou recenzi si přečtěte na webu iHned.cz.

Jamie Dornan, Cillian Murphy ve filmu Anthropoid
Jamie Dornan, Cillian Murphy ve filmu Anthropoid | Foto: LD Entertainment
12:26

Všichni herci filmu Anthropoid vyjádřili uspokojení, že mohli na tomto dramatickém i dojemném příběhu pracovat. Projekt představili na karlovarském festivalu právě před rokem a natáčeli pak v českých reáliích.

"Podobné projekty vás přitahují z nejrůznějších důvodů. Pro mě byl rozhodující scénář, režisér i moje postava jednoho z parašutistů," přiznal irský herec Jamie Dornan, který o svém minulém snímku Padesát odstínů šedi mluvit nechtěl. Samozřejmě ho těší přízeň českých fanynek. "Ale myslím, že tu mám i fanoušky," dodal.

Jamie Dornan na tiskové konferenci
Jamie Dornan na tiskové konferenci | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
12:20

Britsko-český snímek Anthropoid bude mít premiéru v USA 12. srpna. Pak se film podle producentů objeví i v dalších zemích. "Doufáme, že českou premiéru stihneme do konce roku," řekl na dnešní tiskové konferenci v Karlových Varech producent za českou stranu David Ondříček a potvrdil tak obavy, že jedinou možností, jak válečné drama letos vidět, byl právě festival v Karlových Varech.

12:04

Slavnostní zahajovací ceremoniál se zrovna moc nepovedl. Ale aspoň že byla prsa. 

11:10

Tisková konference k filmu Anthropoid je v plném proudu, novinářským dotazům čelí delegace ve složení Sean Ellis (režisér), Jamie Dornan (herec), Toby Jones (herec), Aňa Geislerová (herečka) a Alena Mihulová (herečka).

Na místě je i Martin Svoboda, jeho postřehy ze setkání s tvůrci historického dramatu Anthropoid očekávejte dnes odpoledne.

Jamie Dornan - tisková konference
Jamie Dornan - tisková konference | Foto: Martin Svoboda
10:45

Zapomeňme na den včerejší a pojďme se podívat, co Karlovy Vary čeká dnes:

Novináři se setkají s tvůrci britsko-českého historického filmu Anthropoid.

Vpodvečer uvede festival v hlavní soutěži film Vlk z Královských Vinohrad, což je poslední opus zesnulého režiséra a scenáristy Jana Němce.

V Becherově vile bude dnes zahájena výstava věnovaná barrandovskému filmovému studiu.

Velký sál Thermalu vzápětí nabídne premiéru digitálně restaurovaného filmu Ivana Passera z poloviny 60. let Intimní osvětlení. Dvaaosmdesátiletý režisér se jí osobně zúčastní.

Pozdě večer uvede americký herec Willem Dafoe ve Velkém sále Thermalu snímek režiséra Abela Ferrary nazvaný Pasolini.

Willem Dafoe
Willem Dafoe | Foto: ČTK
10:20

Rozčarování. Tak lze do jednoho slova shrnout reakce filmových kritiků na zahajovací film festivalu.

Anthropoid měl potenciál dostat konečně kus českých dějin do popkultury. Umně sestříhaný trailer očekávání ještě umocnil. Ale velkými nadějemi to bohužel končí. Anthropoid se nepovedl, a nepovedl se až nepochopitelným způsobem,“ píše publicista Martin Svoboda.

Operace Anthropoid se úplně nepovedla. Ve skutečnosti a teď i na plátně. Britsko-francouzsko-česká koprodukce zpracovávající atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, která včera zahájila filmový festival v Karlových Varech, ukázala, jak obtížné je dramaticky zfilmovat zdánlivě atraktivní akční premisu, aby z toho nevyšel heroický a nacistický papundekl a klišoidní balzamizace národních mýtů, navzdory nepopiratelnému hrdinství Jana Kubiše a Josefa Gabčíka. Vykopávat festival filmem, který vám sebere chuť, jakýkoliv další film vidět, není úplně ideální,“ hodnotí snímek Jidřiška Bláhová z Respektu.

Režisér Sean Ellis vzdal důstojný hold československým parašutistům a jejich spolupracovníkům z řad domácího odboje, kteří se podíleli na likvidaci Reinharda Heydricha. Zejména jako svědectví pro svět je snímek Anthropoid téměř dokonalý,“ je o něco smířlivější Marcel Kabát (recenze vyšla na serveru Lidovky.cz.)

10:00

Jak to vypadalo na červeném koberci? Mávalo se, zdravilo se, úsměvy létaly na všechny strany a fotografy. Podívejte se.

9:45

Pojďme si shrnout včerejší den, kterým začal filmový festival. 

1) Do Varů už dorazily hlavní hvězdy Willem Dafoe a Jamie Dornan. První jmenovaný včera převzal z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

2) Stovky diváků se tlačily u červeného koberce před hotelem Thermal, kam navečer dorazili celebrity, herci i režiséři na slavnostní zahájení 51. ročníku.

3) Všichni pak napjatě očekávali na světovou premiéru koprodukčního historického dramatu Anthropoid, ve kterém hraje právě Jamie Dornan, jehož proslavila role v eroticky laděném snímku Padesát odstínů šedi. Režisérovi se po projekci tleskalo vestoje, kritici jsou ale z filmu Seana Ellise spíš rozpačití.  

Foto: ČTK
9:15

Nespresso navždy a pokaždé jinak

Nespresso Café pro vás připravili speciální festivalové drinky s kávou, které vás překvapí, nakopnou a které si zamilujete. Zažijte něco nového mimo filmová plátna a buďte naší hvězdou.

9:00

Dobré ráno! Vítáme vás u online zpravodajství z Karlových Varů, kde od pátku probíhá 51. ročník mezinárodního filmového festivalu. 

Marek Pros ČTK Kultura Marek Pros, ČTK, Kultura
Aktualizováno 2. 7. 2016 22:52
 

Právě se děje

Další zprávy