Zemřela Laura Antonelliová, femme fatale italského filmu

ČTK ČTK
22. 6. 2015 12:15
Antonelliová byla svého času jedna z nejkrásnějších italských hereček. Pak přišly drogy, chudoba a znetvoření obličeje.
Laura Antonelliová
Laura Antonelliová | Foto: Wikimedia Commons

Řím - V Itálii zemřela herečka Laura Antonelliová, která oslňovala muže v desítkách snímků zejména z 60. a 70. let. Informovala o tom v pondělí agentura ANSA. Hvězdě slavné komedie Bože, jak hluboko jsem klesla! bylo 73 let.

Antonelliová, svého času jedna z nejkrásnějších italských hereček, se narodila v roce 1941 v tehdy italské a nyní chorvatské Pule a začínala jako protagonistka erotických snímků. Českým divákům je známá hlavně z filmu Bože, jak hluboko jsem klesla!, který v roce 1974 natočil režisér Luigi Comencini. Na kontě má však i hodnotnější role, například z filmu Nevinný z roku 1976, který režíroval Luchino Visconti. Točila však i s Dinem Risim, Ettorem Scolou a Luigim Zampou. V letech 1973 a 1981 získala nejvyšší italské filmové ocenění - Donatellova Davida.

V 70. letech byla obrovskou hvězdou a také častým tématem pro bulvární média, například díky vztahu s francouzským hercem Jeanem-Paulem Belmondem.

Její kariéra se zlomila začátkem 90. let, kdy byla kvůli drogám odsouzena do vězení. V odvolacím procesu byla zproštěna viny, ale nový start ve světě kinematografie se jí nepodařil. Mezi její další životní karamboly patřilo i znetvoření obličeje po zpackaném zkrášlovacím zákroku. Před životem v bídě ji před pěti lety zachránilo rozhodnutí tehdejšího ministra kultury Sandra Bondiho, který jí přiřkl doživotní rentu.

 

Právě se děje

Další zprávy