Zemřel Robin Williams. Oscarový komik se oběsil

ČTK Kultura ČTK, Kultura
Aktualizováno 12. 8. 2014 20:50
Robin Williams v poslední době bojoval s návykovými látkami, byl nalezen mrtev ve svém kalifornském domě.
Robin Williams.
Robin Williams. | Foto: Reuters

New York - Americký oscarový herec Robin Williams, který byl v pondělí nalezen mrtev ve svém domě v severní Kalifornii, se oběsil. Oznámila to místní policie s tím, že jde o předběžný závěr, který musí potvrdit pitva. Třiašedesátiletého umělce, který v poslední době bojoval s návykovými látkami, viděla podle policistů naposledy živého jeho žena v neděli.

Když odcházela v pondělí z domu, domnívala se, že ještě spí. Když však dopoledne nepřišel na schůzku a nedal vědět svému agentovi, vydal se jeho asistent přímo za ním a nalezl jej mrtvého.

Záchranáři byli přivoláni do domu Williamsových v kalifornském Tiburonu v 11:55 místního času. Našli Williamse bez známek života a prohlásili ho za mrtvého. "Robin Williams zemřel v pondělí ráno. V poslední době se potýkal s vážnými depresemi," uvedl v prohlášení úřad šerifa okrsku Marin. "Je to tragická a náhlá ztráta. Rodina prosí o soukromí, aby mohla truchlit v této těžké chvíli," dodal.

Podle šerifa Keitha Boyda byl Williams nalezen s páskem kolem krku přivázaným ke dveřím hercova pokoje. Bezprostřední příčinou smrti bylo udušení. Zda měl herec v těle v době smrti nějaké medikamenty či alkohol, určí podle Boyda až další lékařské testy.

Herec, který v poslední době bojoval s návykovými látkami, byl v červenci přijat do rehabilitačního centra ve státě Minnesota, uvedla agentura Reuters. Podle jeho přátel ale v té době nebral žádné drogy a neholdoval ani alkoholu. Léčba byla prý zaměřena na odstranění příznaků přepracovanosti. Podle amerických novinářů propadal Williams těžkým depresím.

Robin Williams, který pocházel z bohatých poměrů a před herectvím studoval politologii, získal první oscarovou nominaci v roce 1987 za roli ve filmu Dobré ráno, Vietname.

Další nominaci mu přinesla o dva roky později dramatická role ve filmu Společnost mrtvých básníků a v roce 1991 úloha bezdomovce ve snímku Král rybář.

Oscara získal v roce 1997 za roli psychiatra v psychologickém dramatu Dobrý Will Hunting. Slávu si vydobyl i v oblíbených televizních seriálech.

Obama: Odešla jedinečná osobnost

Prezident Barack Obama v prohlášení označil Robina Williamse za jedinečnou osobnost, která svůj talent rozdávala "svobodně a velkoryse všem, kdo to potřebovali nejvíc". Podle prohlášení Bílého domu Obama s rodinou vyjádřil soustrast Williamsově rodině a jeho přátelům.

Soustrast vyjádřil Williamsově manželce Susan Schneiderové spolu s dlouhou řadou hereckých kolegů i režisér Steven Spielberg, který zemřelého umělce označil za komického génia. "Nemůžu uvěřit, že odešel," uvedl Spielberg.

"Dnes ráno jsem ztratila manžela a nejlepšího přítele," uvedla v prohlášení Schneiderová. "Svět ztratil nejmilovanějšího herce a překrásnou lidskou bytost."

"Je to velmi smutný den," uvedl v prohlášení televizní moderátor Jay Leno. Režisér Chris Columbus napsal, že filmový svět ztratil jednoho z nejnadanějších komiků a jednoho z největších herců své generace.

"Všechny nás miloval a my milovali jeho," napsal v soustrastném dopise John Travolta, který s Williamsem hrál v komedii Starý páky (2009).

Truchlící Williamsova rodina požádala o soukromí a zároveň vybídla, aby se zájem o Williamse nezaměřil na jeho smrt, ale na "nespočet momentů radosti a smíchu, které věnoval milionům lidí".

Od střední školy chtěl být komikem

Williams se narodil v Chicagu v roce 1951 a vyrůstal na předměstí Detroitu. Na střední škole navštěvoval dramatický kroužek a později studoval na prestižní newyorské umělecké akademii Juilliard School. Právě zde se začal na radu jednoho z učitelů věnovat zejména komedii.

Foto: Reuters

Televizní premiéru si Robin Williams odbyl v show Richarda Pryora, ale jeho velký televizní průlom přišel až s rolí Morka, mimozemšťana z planety Ork, který se nejprve objevil v televizním seriálu Happy Days, a pak se stal hvězdou vlastního seriálu nazvaného Mork & Mindy.

Tento seriál, kde po Williamsově boku hrála Pam Dawberová, běžel čtyři sezóny na stanici ABC v letech 1978 - 1982. Role Williamsovi vynesla Zlatý glóbus v roce 1979, nominaci na stejnou cenu v roce 1980, a v roce 1979 také nominaci na cenu Emmy.

Kromě vystoupení v komediálních pořadech a show včetně vlastních stand-up speciálů, jako byl v roce 2002 Robin Williams: Live on Broadway nebo o sedm let později Robin Williams: Weapons Of Self Destruction, hostoval například v seriálu Zločin v ulicích nebo Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti.

Do paměti diváků se zapsal celou škálou rolí, ať šlo o dobrodružný rodinný film Jumanji, variaci na příběh země Nezemě nazvanou Hook nebo komedii Mrs. Doubtfire - Táta v sukni, kde si střihl převlek za obtloustlou hospodyni, aby mohl být se svými dětmi. Na příští rok se plánovalo pokračování tohoto filmu z roku 1993.

Foto: Reuters

V loňském roce se Williams vrátil na televizní obrazovku v seriálu stanice CBS The Crazy Ones, kde hrál spolu se Sarah Michelle Gellar. Natočena ale byla jen jedna série. V červenci 2014 krátce poté, co skončila produkce seriálu, nastoupil Williams do léčebny, aby se, jak sám prohlásil, "trochu vyladil".

Jeho mediální zástupci tehdy vydali prohlášení: "Po práci na několika po sobě jdoucích projektech Robin využívá příležitost, aby se trochu vyladil a soustředil na své další závazky, na něž je nesmírně hrdý."

Williams byl poměrně činorodý téměř až do konce svého života. Spolupracoval na několika filmech, které se teprve chystají do kin. Například na prosinec je plánována premiéra třetího pokračování komedie Noc v muzeu s plným názvem Night at the Museum: Secret of the Tomb (Noc v muzeu: Tajemství hrobky) a vánoční komedie Merry Friggin' Christmas. V plánu bylo též pokračování komedie Mrs. Doubtfire - Táta v sukni, o kterém s ním již jednal americký režisér Chris Columbus.

Kokain jako únik a věčný boj

Williams se vždy otevřeně vyjadřoval ke svému dlouhodobému boji s drogami a alkoholem. V roce 2006 se léčil z alkoholismu po 20 letech, kdy vydržel abstinovat. "Tu závislost nic nevyvolalo, prostě tady je," řekl Williams v říjnu 2006 Diane Sawyerové. "Čeká. Čeká na chvíli, kdy si pomyslíte: 'Už je to dobré. Jsem v pohodě.' A pak najednou zjistíte, že to není dobré. A říkáte si: 'Kde to jsem? Já nevěděl, že jsem v Clevelandu'."

Seriál Mork & Mindy znamenal jeho herecký průlom, ale zároveň byl obdobím v jeho životě, kdy poprvé propadl závislosti na alkoholu a drogách. "Kokain pro mě byl místem úniku," řekl Williams v roce 1988 časopisu People.

Foto: Reuters

"Většinu lidí kokain nabudí. Mě zpomaloval. Někdy jsem po něm byl impotentní a paranoidní, ale většinou mi umožnil uzavřít se do sebe. Tehdy jsem byl šílený, celé dny jsem pracoval a většinu nocí pařil. Potřeboval jsem výmluvu, abych nemusel mluvit. Potřeboval jsem klid, a k tomu mi sloužil kokain," dodal.

V době své smrti byl Williams potřetí ženatý; s grafičkou a návrhářkou Susan Schneiderovou se oženil v říjnu 2011. Z prvního manželství má syna Zacharyho, z druhého pak dceru Zeldu a syna Codyho.

 

Právě se děje

Další zprávy