Režisér oscarového Sugar Mana spáchal sebevraždu

ČTK ČTK
Aktualizováno 14. 5. 2014 14:59
Švédskému dokumentaristovi Malik Bendjelloul bylo 36 let. Oscara získal za dokument o mexicko-americkém folkovém rockerovi Sixtovi Rodriguezovi Pátrání po Sugar Manovi.
Malik Bendjelloul.
Malik Bendjelloul. | Foto: Reuters

Stockholm - V 36 letech zemřel ve Švédsku režisér Malik Bendjelloul, kterého přes noc vynesl ke slávě zisk Oscara za hudební dokument Pátrání po Sugar Manovi. Jeho snímek o obskurním mexicko-americkém folkovém rockerovi Sixtovi Rodriguezovi, který se stal kultovním hrdinou Jihoafrické republiky v éře apartheidu, získal Oscara v roce 2013.

Bratr zesnulého režiséra Johar Bendjelloul švédskému listu Aftonbladet řekl, že jeho mladší sourozenec spáchal v úterý sebevraždu. V poslední době se potýkal s depresemi. Mluvčí švédské policie Pia Glenviková předtím agentuře AP sdělila, že Bendjelloul zemřel ve Stockholmu v úterý večer a že policie v souvislosti s jeho úmrtím nevyšetřuje žádný zločin.

Bendjelloul, který se narodil v roce 1977, se věnoval režírování dokumentárních filmů převážně o nejrůznějších hudebnících a skupinách více než dvanáct let. V roce 2001 natočil svůj první snímek o německé skupině Kraftwerk. Následovala dokumentární série o historii heavy metalu a samostatné dokumentární snímky, v jejichž rámci spolupracoval například s Björk, Stingem, Madonnou či U2.

Jeho portrét Alfreda Merhanova, muže žijícího 18 let na pařížském letišti Charlese de Gaulla, se stal inspirací Stevenu Spielbergovi pro jeho film Terminál. Malik Bendjelloul také pracoval jako režisér a kreativní producent kulturního týdeníku švédské televize s názvem Kobra a byl autorem řady hudebních videí a reklam.

Pátrání po Sugar Manovi vypráví příběh o tom, jak se zpěvák a písničkář Sixto Rodriguez stal v Jihoafrické republice hvězdou, aniž o tom věděl.

Foto: Aktuálně.cz

Na příběh o Rodriguezovi Bendjelloul narazil během cesty do Kapského města a rozhodl se ho vyprávět. Alba stavebního dělníka z Detroitu, která natočil v 70. letech, v USA propadla a Rodriguez zmizel z veřejného života. Aniž to ale tušil, získaly si jeho nahrávky kultovní status v JAR, kterou mezinárodní bojkot odřízl od zbytku světa. Jeho hudba si získala mnoho příznivců mezi bílými liberály, kteří oceňovali inspiraci jeho písní protesty proti vietnamské válce, rasové nerovnosti, zneužívání žen a společenským zvykům.

Jeho jihoafričtí fanoušci věřili, že zemřel hořkou smrtí, a pravdu zjistili až po skončení režimu apartheidu díky internetu. Film sleduje cestu dvou jihoafrických fanoušků, kteří se rozhodli zjistit další osud svého idolu. Našli ho žít v zapomnění a pracovat na stavbách v Detroitu, odkud ho dovezli do JAR na triumfální koncertní turné.

 

Právě se děje

Další zprávy