Zemřel britský herec Bob Hoskins, parťák králíka Rogera

30. 4. 2014 14:46
Bobu Hoskinsovi bylo 71 let, od roku 2012 se už nemohl věnovat herectví, protože trpěl Parkinsonovou nemocí.
Bob Hoskins.
Bob Hoskins. | Foto: Aktuálně.cz

Praha, Londýn - Ve věku 71 let zemřel britský herec Bob Hoskins, který hrál celou řadu rolí i v hollywoodských filmech.

Hercovu smrt způsobenou zápalem plic oznámil jeho agent. "Bob zemřel poklidně v úterý večer v nemocnici obklopen rodinou po těžkém zápalu plic," uvedla ve společném prohlášení Hoskinsova manželka Linda a jejich čtyři děti.

Bob Hoskins skončil s hereckou kariérou v srpnu 2012, protože trpěl Parkinsonovou nemocí, kterou mu lékaři diagnostikovali na podzim 2011. "Bob se těší na čas, který stráví s rodinou. Děkuje všem lidem, se kterými v průběhu let pracoval, a také všem fanouškům, jež ho během nádherné kariéry podporovali," oznámil tehdy hercův agent.

Podívejte se na ukázku z filmu Falešná hra s králíkem Rogerem.
Podívejte se na ukázku z filmu Falešná hra s králíkem Rogerem.

Hoskins na sebe poprvé výrazně upozornil rolí gangstera v dramatu Dlouhý velký pátek (1980) režiséra Johna Mackenzieho. Za hlavní roli v thrilleru Mona Lisa (1986) Neila Jordana získal na festivalu v Cannes cenu za nejlepší herecký výkon, dále také Zlatý glóbus, cenu BAFTA a nominaci na Oscara. Hrál také mimo jiné ve filmech Brazil, Modrý led, Nixon nebo Michael.

Milionům diváků je ovšem známý hlavně z filmu Falešná hra s králíkem Rogerem (1988), jejž režíroval Robert Zemeckis. Jeho poslední rolí v hollywoodské produkci byl v roce 2012 jeden z trpaslíků ve fantasy Ruperta Sanderse Sněhurka a lovec.

 

Právě se děje

Další zprávy