Zdeněk Troška natáčí pohádku Strašidla, inspirovala ho Addamsova rodina po česku

ČTK ČTK
24. 9. 2015 10:21
Strašidla je název filmové rodinné komedie, kterou začal natáčet režisér Zdeněk Troška. Příběh plný fantazie má navázat na slavnou tradici českých trikových snímků typu Dívky na koštěti či Jak utopit doktora Mráčka, v nichž se potkávala moderní současnost s pohádkovým světem nadpřirozených bytostí.
Zdeněk Troška
Zdeněk Troška | Foto: ČTK

Praha – Pohádku Strašidla napsal Troška spolu s Jiřím Kosem a Markem Kališem a chce jí navázat na divácky oblíbené filmy jako Dívka na koštěti nebo Jak utopit doktora Mráčka. Premiéra je naplánovaná na příští srpen.

V hlavních rolích diváci uvidí Bronislava Kotiše jako hejkala Huga, Terezu Kostkovou v roli jeho ženy Patricie, Carmen Mayerovou jako její matku Žofii, Jiřího Dvořáka v roli vodníka Bubly a Sáru Sandevu jako vílu Jitřenku.

Film se bude natáčet v interiérech i exteriérech Středočeského kraje, konkrétně v Lítni, Řevnicích, na zámku Líšno, v lázních Toušeň a v Praze. S premiérou počítá distribuční společnost Falcon 18. srpna 2016. Ve stejný den bude i na Slovensku.

Jde o příběh rodiny hejkala Huga, která žije poklidným životem ve staré vile na pokraji města. Změní to však vpád úředníka Patočky, který má na obecním úřadě ve správě evidenci budov. A jak zjistil, za dům už řadu let nikdo neplatí nájem a nikdo v něm ani oficiálně nechce bydlet, protože tu straší. Verdikt je nemilosrdný: zaplatit nebo se vystěhovat. A tak musí strašidla do práce a jejich děti do školy.

Setkání s lidským světem, v němž platí jiná pravidla než v tom pohádkovém, přinese aktérům řadu komických i napínavých situací. Musí zapojit nejen kouzla a čáry, ale i rodinnou soudržnost, lásku a odvahu, aby dokázali přelstít úředního šimla a zvítězit nad nástrahami "obyčejných" lidí.

Podle Trošky byl základem Kosův maxiscénář jakési Addamsovy rodiny po česku. "Nejtěžší bylo vybrat základní linii příběhu a upravit ji pro celovečerní film," uvedl režisér, který prý v dětství preferoval v roli strašidel čerty a víly. Obsadit populární herce bylo podle něj složité. "Už proto, že skoro všichni hrají v televizních seriálech a navíc zkouší v domovských divadlech a v dabingu, takže jsou časově nedostupní. Jak říkám - nejlepší je loutkový film. Herce pověsíš na hřebík a kdykoliv ho potřebuješ, víš, kam sáhnout," dodal.

Za kamerou je Martin Duba, střihačem bude Dalibor Lipský a hudbu složí Miloš Krkoška. Producentem snímku je Fénix Film Dany Volákové a Michaely Flenerové.

 

Právě se děje

Další zprávy