Zdeněk Svěrák oslaví 80. narozeniny s "novou" Obecnou školou. Promítat se bude po celém světě

Kultura Kultura
Aktualizováno 29. 2. 2016 22:26
Zdeněk Svěrák oslaví 28. března osmdesátiny a společně s jeho jubileem bude k vidění remasterovaná verze Obecné školy od Austrálie až po USA. „Po celém světě žijí desetitisíce českých krajanů, kteří mají rádi domácí kinematografii, ale nemají k ní přístup,“ říká Jan Svěrák, který oslovil české komunity v zahraničí. S nápadem souhlasily, a „novou“ Obecnou školu tak uvidí diváci ve více než 100 kinech po celém světě, jen v Česku se připojilo na 60 biografů. Film poběží například v Argentině, Austrálii, Spojených státech, Izraeli nebo na Bali. "Čeští diváci tak oslaví napříč poledníky a rovnoběžkami tátovy narozeniny," plánuje strůjce oslavy Svěrák ml.
Obecná škola - trailer remasterované verze | Video: Biograf Jan Svěrák

Praha - Film režiséra Jana Svěráka Obecná škola z roku 1991 propojí v jeden den české komunity po celém světě. Jeho digitálně restaurovanou verzi uvidí 28. března zájemci na Aljašce i na Bali. Obnovené uvedení filmu tak připomene 80. narozeniny scenáristy a herce Zdeňka Svěráka, oznámila dnes ČTK Martina Moudrá ze společnosti Biograf Jan Svěrák.

"Po celém světě žijí desetitisíce českých krajanů, kteří mají rádi domácí kinematografii, ale nemají k ní přístup. Oslovili jsme tedy české komunity v zahraničí a setkali se s nečekaně vřelou reakcí. Dostali jsme i odpovědi psané češtinou z konce 19. století, které svědčí o tom, že Češi ve světě i po stoletém odloučení udržují jazyk i citovou vazbu k domovině. Podařilo se domluvit tři desítky projekcí takřka na všech kontinentech. Další se připojují každým dnem, jak je vidět na webu www.zdeneksverak.cz. Čeští diváci tak oslaví napříč poledníky a rovnoběžkami tátovy narozeniny s remasterovanou Obecnou školou, která se po 25 letech vrátí na stříbrné plátno," říká režisér a strůjce oslavy Jan Svěrák.

Máme obrovský množství dat, ale nejsme schopni je uchránit ani zachovat pro budoucnost. Všechno spěje k tomu, že je to úpadek civilizace, je to tak správně a jsem s tím smířen, říká režisér Jan Svěrák
19:50
Máme obrovský množství dat, ale nejsme schopni je uchránit ani zachovat pro budoucnost. Všechno spěje k tomu, že je to úpadek civilizace, je to tak správně a jsem s tím smířen, říká režisér Jan Svěrák | Video: DVTV

Mezi lokalitami, kde první společný film tvůrčího týmu Svěrák & Svěrák poběží, je podle něj například Anglie, Německo, Španělsko, Polsko, Norsko, ale i Spojené státy, Argentina, Nový Zéland, Austrálie, Izrael, Mongolsko či exotické Bali a Seychely. Celkem film uvidí lidé ve více než stovce kin po celém světě. V Česku se připojilo na 60 biografů v distribuci společnosti Aerofilms.

"Krajané v zahraničí znají film - starší generace pro jeho nostalgickou atmosféru poválečné naděje, mladší pro jeho mezinárodní úspěch. Někteří znají další tátovy filmy, jeho písně a samozřejmě Cimrmana," dodal Jan Svěrák. Projekce připadne na Velikonoční pondělí 28. března, tedy den narozenin jeho otce, bývalého pedagoga, ale mimo jiné i na Den učitelů.

Na digitálním restaurování snímku se začalo pracovat loni na podzim po udělení souhlasu Státním fondem kinematografie jako vlastníka práv. Celosvětovou oslavu a projekci snímku organizuje režisér Svěrák s partnerskou společností Artinii.

Obecnou školu natočil Jan Svěrák jako filmový debut podle scénáře svého otce. Zaznamenala velký úspěch návštěvností v kinech i nominací na Oscara. Tvůrčí dvojice "otec a syn" tak odstartovala spolupráci, která trvá čtvrt století.

Zdeněk Svěrák zanechal svým dílem stopu takřka ve všech odvětvích umělecké činnosti. Je autorem scénářů filmů jako Vrchní, prchni!, Tři veteráni, Kolja, Vesničko má středisková, Tmavomodrý svět a mnoha dalších. Společně s Ladislavem Smoljakem napsal 15 divadelních scénářů s ústřední postavou Járy Cimrmana. Ve dvojici s Jaroslavem Uhlířem složili a nazpívali na 400 písní. Ztvárnil bezpočet hereckých rolí divadelních i filmových a v neposlední řadě se mu daří i na poli literární tvorby. Jeho tři povídkové knihy se staly bestsellery.

"Na odhalování Cimrmanových desek recitujeme báseň ‘Ažmilid‘, na vernisážích jsme nuceni recitovat Cimrmanovu báseň ‘Nepozvaný‘," říká Zdeněk Svěrák. | Video: Zuzana Hronová
 

Právě se děje

Další zprávy