Začíná festival v Cannes. Celebrity mají zakázaná selfíčka

ČTK Kultura ČTK, Kultura
13. 5. 2015 10:55
K nejzajímavějším okamžikům na dvanáctidenním festivalu má patřit středa, kdy se v Cannes očekává celý tým filmu Šílený Max: Zběsilá cesta australského režiséra George Millera.
Modelka Petra Němcová v Cannes
Modelka Petra Němcová v Cannes | Foto: Reuters

Cannes (Francie) - Na jihu Francie dnes večer začne mezinárodní filmový festival v Cannes. Do závěrečného udílení cen 24. května zhlédnou návštěvníci desítky soutěžních a nesoutěžních snímků. Česká kinematografie bude zastoupena jen v sekci Cinéfondation s krátkým filmem Retriever, který natočili studenti pražské Filmové a televizní fakulty (FAMU).

Na úvod 68. ročníku filmové přehlídky se nebude tak jako v minulých letech promítat nějaký vysokorozpočtový velkofilm, ale francouzské komorní drama La Tête haute režisérky Emmanuelle Bercotové s Catherine Deneuveovou a Benoîtem Magimelem v hlavních rolích. Je to poprvé od roku 1987, co přehlídku otevírá žena-režisérka.

Hlavní porotě, která rozhodne o hlavní ceně - Zlaté palmě, předsedají bratři Joel a Ethan Coenové.

Promenáda bez selfies

Hvězdy filmového plátna by si měly během své návštěvy letošního festivalu v Cannes dvakrát rozmyslet, než si začnou na červeném koberci cestou do promítacího sálu dělat autoportréty - takzvané selfies. Šéf festivalu Theirry Frémaux totiž vyhlásil této módě válku. Řekl, že fotit sebe sama je "směšné a groteskní" a že celebrity tímto zvykem čím dál více zdržují.

"Nechceme to zakazovat, ale je to skutečně záležitost časového harmonogramu. Máme určité množství času na to, aby se lidé dostali přes červený koberec, a opravdu to dost zdržuje, když si někdo každé dva metry dělá fotky sebe sama," prohlásil šéf festivalu při prezentaci účastníků soutěžní sekce. "Kromě toho jsme toho názoru, že tahle praxe je nesmírně směšná a groteskní," dodal.

Tomu, že to pořadatelé slavného festivalu s válkou proti selfies myslí vážně, napovídají i slova prezidenta této akce Pierra Lescureho. "Přenosy z červeného koberce oběhnou celý svět a díváte se na lidi, kterým to velice sluší - a upřímně, na selfie vypadá každý jako pitomec."

Aktuálně.cz bude mít v Cannes zpravodaje Šimona Šafránka, který zprostředkuje bezprostřední dojmy přímo ze zákulisí filmového festivalu.

 

Právě se děje

Další zprávy