Všichni jsme Afričani. Meryl Streepová pobouřila sociální sítě svým vyjádřením na Berlinale

jaz
13. 2. 2016 0:30
Herečka Meryl Streep se před novináři během filmového festivalu v Berlíně dotkla nejen feminismu, ale i rasové problematiky. Prohlásila, že všichni lidé pocházejí z afrického kontinentu, čímž pobavila i pobouřila mnoho rozhořčených komentujících na sociální síti. "Opravdu jsme my všichni Afričani? Meryl Streepová – v současné době nominovaná na Oscara za nejhoršího antropologa," zní jedna z reakcí na Twitteru.
Foto: Reuters

Berlín – Americká herečka Meryl Streepová byla pro letošní ročník Mezinárodního filmového festivalu v německé metropoli jmenována předsedkyní poroty společně s mnoha známými tvářemi ze světa filmu i umění obecně. Větší pozornost si ale vysloužila svými výroky na konferenci hned první den festivalu, kdy komentovala nejen své zvolení do funkce předsedy, ale i současnou rasovou problematiku.

"Hrála jsem s řadou lidí z mnoha různých kultur," odpověděla Streepová na dotaz egyptského novináře, který se ptal, zda herečka rozumí filmům z arabského světa a Severní Afriky. Jak uvádí Associated Press, navíc podotkla, že Afrika je kolébkou lidstva.

"Tam je jádro lidstva, které cestuje napříč každou kulturou, takže koneckonců my všichni jsme původem z Afriky. Berlíňané, jsme opravdu všichni Afričani,“ řekla trojnásobná oscarová herečka s tím, že se zásadně staví pro začlenění všech ras, etnik, náboženství i pohlaví. Velký pokrok prý v této záležitosti udělal samotný filmový festival, když jí coby ženu zvolil do čela filmové poroty.

"Tato porota je důkaz, že jsou zahrnuty přinejmenším ženy a ve skutečnosti ovládají tuto porotu, což je neobvyklá situace v řídících orgánech. Takže si myslím, že Berlinale má náskok," řekla herečka s tím, že její zvolení je důležitým sdělením.

Na sociálních sítích se ale začaly množit zesměšňující komentáře na adresu slavné hollywoodské star. "Někdo by to měl Meryl Streepové vysvětlit. Rasismus a kolonialismus jsou formy útlaku. Nejsme všichni Afričané," zní jeden z komentářů. "Opravdu jsme my všichni Afričani? Meryl Streepová – v současné době nominovaná na Oscara za nejhoršího antropologa," zní jedna z reakcí na Twitteru.

Na zahájení letošního Berlinale se kromě Streepové objevila celá řada známých zahraničních hostů, jako například Channing Tatum, Josh Brolin nebo George Clooneyse svou ženou advokátkou Amal Clooney. Festival potrvá až do 21. února.

Podle filmové kritičky a historičky Jindřišky Bláhové jsou data, která o diskriminaci žen ve filmu zveřejnila OSN, zkreslující. Ženy jsou pro filmaře naopak zásadní a věrné publikum. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy