Vítězem španělských filmových cen Goya je Knihkupectví. Španělské snímky uvidí v únoru i Česko

ČTK Kultura ČTK, Kultura
4. 2. 2018 10:13
Vítězem letošních španělských filmových cen Goya se stal snímek režisérky Isabely Coixetové The Bookshop (Knihkupectví). Vznikl podle románu anglické spisovatelky Penelopy Fitzgeraldové z roku 1978 o vdově, jež si v ospalém přístavním městě otevře knihkupectví. Film si odnesl také ocenění za nejlepší režii a nejlépe adaptovaný scénář. Se španělskou kinematografií se v rámci festivalu La Película setkají v únoru a začátkem března také čeští diváci.
Herečka Emily Mortimerová ve filmu Knihkupectví, který se stal nejlepším filmem cen Goya.
Herečka Emily Mortimerová ve filmu Knihkupectví, který se stal nejlepším filmem cen Goya. | Foto: A Contracorriente Films

Nejúpěšnějším filmem letošního dvaatřicátého ročníku španělských filmových cen Goya je ovšem historický smímek Handia (Obr) od baskické režisérské dvojice Jon Garaño a Aitor Arregi. Získal celkem devět sošek - bronzových bust španělského malíře Franciska Goyi.

Příběh dvou bratrů je zasazený na baskický venkov v roce 1836. Silný vztah sourozenců, z nichž jeden je "nejvyšším mužem" tehdejšího světa, v něm překonává chudobu, rivalitu v lásce, válku i modernizaci. Film získal mimo jiné cenu za nejlepší herecký debut (Eneko Sagardoy) a původní scénář.

Ceny Goya uděluje Španělská akademie umění a kinematografie ve 29 kategoriích. Laureátem je i český herec Miroslav Táborský. Ten získal cenu v roce 1999 v kategorii herec-objev roku za roli ve filmu Dívka tvých snů.

Španělsky mluvené filmy si užije i tuzemské publikum, od 13. února do 4. března bude v Praze, Ostravě, Hradci Králové a Brně probíhat festival španělského a latinskoamerického filmu La Película.

Na programu je například čtyřmi soškami Goya ocněný thriller Pozdě na hněv, historický film z období španělské občanské války Nejistá sláva, komedie Marisa v lesích či aktuální ironický snímek o praktikách současné politiky Selfíčko. Chybět nebudou ani aktuální snímky z Mexika, Venezuely či Panamy.

Festival přestaví také Carlose Sauru, který je vedle Luise Buňuela a Pedra Almdóvara nejvýznačnějším španělským režisérem. Diváci uvidí nový dokument o této osobě. 

"Ačkoliv je Saura klasikem španělské i světové kinematografie, neexistuje o něm mnoho knih a ještě méně najdeme filmů," říká dramaturg La Películy David Čeněk.

"O Saurovi se ví, že nerad mluví o svém díle, což režiséra tohoto dokumentu vedlo k neobvyklému přístupu. Oslovil všechny potomky Saurova klanu a nechal je vyprávět o otci a jeho práci," dodává. 

Výsledkem je vrstevnatý příběh filmů a života španělského tvůrce, který v lednu oslavil šestaosmdesáté narozeniny.

 

Právě se děje

Další zprávy