Vila Tugendhat se opět mění v kino či divadlo. Na jaře se tu začne natáčet film Skleněný pokoj

Hana Slívová Hana Slívová
26. 1. 2018 11:07
Brněnská funkcionalistická vila manželů Grety a Fritze Tugendhatových, kterou navrhl architekt Ludwig Mies van der Rohe, začíná cyklus letošních filmových projekcí černobílým oscarovým snímkem s Paulem Newmanem Někdo tam nahoře má mě rád. Snímek z roku 1956 režíroval Robert Wise.
Brněnská vila Tugendhat.
Brněnská vila Tugendhat. | Foto: David Židlický

Filmová projekce se 21. února uskuteční v technickém podlaží Vily Tugendhat, kde si návštěvníci také mohou dát něco v baru. Součástí večera bude krátká prohlídka hlavního obytného prostoru vily, vstupenky za 250 korun je potřeba zakoupit dopředu.

S projekcemi počítá instituce i nadále, další termíny oznámí vždy zhruba s měsíčním předstihem.

Podle tiskového mluvčího Petra Dvořáka má však nyní přednost natáčení filmu podle knižního bestselleru Simona Mawera Skleněný pokoj, který vypráví o osudech této slavné brněnské budovy. Natáčení zřejmě začne v březnu, ve snímku by se měl objevit například Karel Roden.

Ještě do konce měsíce bude vila Tugendhat patřit dětem a rodičům, 29. ledna a potom 12. února se tu ve spolupráci se souborem ProArt má konat "tanečně-hudebně-divadelní zimní pohádkové rendez-vous". Ve skleněném pokoji vily prý návštěvníci mimo jiné potkají pohádkové postavy nebo Oscara Wilda, Igora Stravinského či Bohuslava Martinů.

V dubnu, květnu, září a říjnu se ve vile uskuteční VI. ročník koncertů hudebního tělesa Brno Contemporary Orchestra vedeného dirigentem Pavlem Šnajdrem. Letošní akce je inspirovaná rytmem a africkým folklorem.

Jak dodává mluvčí Petr Dvořák, Tugendhat se v červnu chystá na celovečerní filmovou událost a v plánu má i připomínku osmičkového roku. Podrobnosti ale teprve budou zveřejněny.

 

Právě se děje

Další zprávy