Cesta z drogového dna. Třeštíková dokončila nový dokument

ČTK ČTK
27. 5. 2015 16:18
Film o drogové závislosti, životě na ulici i návratu do běžného života bude mít premiéru koncem července.
Dokumentaristka Helena Třeštíková
Dokumentaristka Helena Třeštíková | Foto: CSR Fórum

Praha - Dokumentaristka Helena Třeštíková dokončila po 13 letech film Mallory, který dává naději, že každý má šanci něco změnit. Vznikal takzvanou časosběrnou metodou; v minulosti už zachytila dramatické životní osudy postav ve filmech Marcela, René nebo Katka, v nichž sledovala většinou životní propady a často neřešitelné situace. Nový snímek se v kinech objeví od 23. července.

"Podařilo se jí v něm zachytit odhodlanou snahu hrdinky, která se po těžkých životních peripetiích včetně života na ulici snaží odrazit ode dna a pomalu se vrací do běžného života," charakterizovala snímek mluvčí projektu Martina Chvojka Reková.

Dokument sleduje cestu hlavní hrdinky zpátky do života. | Video: YouTube

S Mallory se život nemazlil. Ona se však po porodu syna dokázala vymanit z drogové závislosti a zvládla i období, kdy se ocitla s dítětem na ulici a žila jako bezdomovec. Mallory dnes na střední odborné škole studuje obor Sociální činnost a své uplatnění nakonec nalezla v pomoci těm, jejichž životy zná nejlépe - lidem na okraji společnosti.

Třeštíková se s hrdinkou svého filmu setkala poprvé v roce 2002 v rámci filmového cyklu na téma Ženy a drogy, ve kterém byla Mallory příkladem matky, jež přestala po narození dítěte fetovat. A Mallory tehdy s drogami opravdu ze dne na den skoncovala, přestože její tehdejší život po návratu z komunity pro matky s dětmi a chráněného bydlení v pražském Sananimu byl zápasem o přežití.

"Návrat do společnosti byl drsný," vzpomíná Mallory. "Když jsem se naučila zvládat chutě a stres při výchově dítěte, narazila jsem na spoustu překážek a nedůvěru okolí. Pokud chceš sociální byt, musíš mít stálý příjem ze zaměstnání, což je s malým dítětem bez střechy nad hlavou nereálné. Poslední kapkou byl pokus získat holobyt v komplexu pro neplatiče, kámen úrazu byl totiž v tom, že jsem nebyla neplatič," popsala Mallory boj s úřady. Nakonec si pronajala soukromý byt, stál ji sice celou výplatu, ale syn se k ní mohl vrátit.

"Období, kdy žila Mallory na ulici, bylo dramatické. Vídaly jsme se často, situace se dost měnila, chtěli jsme zachytit bod zlomu. Nevěřila jsem, že jednání s úřady je tak frustrující a bude trvat tak dlouho. Příznačné je, že si musela pomoci sama," uvedla Třeštíková. O své hrdince mluví jako o bojovnici. Přiznává, že míra toho, co natočit a co zveřejnit, je u tohoto typu příběhů jedním z nejtvrdších oříšků.

"Nikdy jsem nelitovala rozhodnutí jít do natáčení a dnes i věřím, že tento dokument může být kompasem pro ty, kteří stojí na rozcestí. Bojujte, nikdo to za vás neudělá," komentovala to Mallory. Dnes se snaží především přežít synkovu pubertu a dodělat školu.

 

Právě se děje

Další zprávy