VIDEO Thor jde do boje s počítačovou kriminalitou

Kultura Kultura
30. 9. 2014 8:46
Po pěti letech se do kin chystá nový projekt režiséra Michaela Manna s názvem Blackhat, který v první upoutávce odhaluje způsoby boje s kyberzločinci.
Agent Chris Hemsworth v akci.
Agent Chris Hemsworth v akci. | Foto: Universal Pictures

Praha - Chris Hemsworth udělal hollywoodské terno s rolí komiksového, božského hrdiny Thora, což mu zajistilo nabídky do dalších filmů, například loni v úspěšných Rivalech Rona Howarda.

V roce 2015 se na něj můžeme těšit ve filmu Blackhat, kterým se Michael Mann vrací do kin po nejdelší pauze ve své filmové kariéře. V první upoutávce kombinuje poctivou akci s digitálním zásvětím našich počítačů. Bude reflektovat téma bezpečnosti v digitální éře informací a kauza, jako byl ta s NSA a Edwardem Snowdenem?

Posledně se Michael Mann vrátil v čase, aby svůj zájem o organizovaný zločin promítl do třicátých let minulého století, kdy americká města brázdili ikoničtí gangsteři. Jeho Veřejný nepřítel, kterého ztvárnil Johnny Depp (Transcendence) a který proti sobě poštval federály jako Christiana Balea (Temný rytíř povstal), zůstal věrný práci s ruční digitální kamerou, což přineslo zcela novou náladu z pobytu v zaniklém světě elegance.

Použití digitální kamery a omezení umělého osvětlení posloužilo Mannovi a jeho týmu k vytvoření vlastního vizuálního stylu, který se blíží zpravodajskému realismu. Výtečně sednul na jeho předchozí snímky Collateral s Jamiem Foxxem a Tomem Cruisem a Miami Vice, kde byl Foxxovi partnerem Colin Farrell.

Historická látka však utrpěla snahou o moderní formu. V průměru však nebyli kritici tak zklamaní a i diváci utratili v Americe za lístky skoro sto milionů dolarů. Přesto je dobře vidět, že s Blackhat se Mann vrací k současnému filmu a současným problémům.

Podívejte se na upoutávku na film Blackhat
Podívejte se na upoutávku na film Blackhat

Snad byl ale dost opatrný, aby se nestal dalším námětem internetových vtípků, kterým často čelí filmy s tématikou hackování počítačových sítí, jež v zájmu hollywoodského zjednodušení používají až infantilní obrazové zkratky. Hlavní postavou je Hemsworthův Nicholas Hathaway, který si za nezákonné hrátky s počítači vysloužil pobyt ve vězení, ale aktuální hrozba přinutí americké a čínské vyšetřovatele využít jeho dovednosti a polapit lidi, kteří se neohlížejí na politiku ani peníze a chtějí jenom zničit bankovní systém.

Hemsworthovou partnerkou v policii se stane např. herečka Viola Davis (Proti pravidlům, Zmizení). Kromě Hathawayovy inteligence (student MIT) přitom určitě najdou využití i pro Hemsworthovu superhrdinskou fyzičku. Premiéra v českých kinech je 22. ledna 2015

 

Právě se děje

Další zprávy