Kopytem sem i Pastičky. Připomeňte si slavné snímky první dámy českého filmu

Kopytem sem i Pastičky. Připomeňte si slavné snímky první dámy českého filmu
PERLIČKY NA DNĚ (1965). Do povídkového filmu podle knihy Bohumila Hrabala Perlička na dně přispěla Věra Chytilová částí nazvanou Automat Svět. Kromě režisérky se na filmu podíleli i její spolužáci z FAMU - Jiří Menzel, Evald Schorm, Jaromil Jireš a Jan Němec, čímž vznikl takzvaný "manifest české nové vlny".
SEDMIKRÁSKY (1966). Provokativní groteska Sedmikrásky byla druhým celovečerním filmem Věry Chytilové (po realistickém dvojportrétu O něčem jiném). Svou silnou stylizací, která se odlišovala od všech filmů tehdejší produkce, snímek překvapil publikum i kritiky. S podobně radikálním pojetím filmové estetiky přišla autorka i ve svém následujícím díle Ovoce stromů rajských jíme (1969). Pak následoval distanc až do roku 1976, kdy se autorce podařilo natočit hořkou komedii Hra o jablko.
OVOCE STROMU RAJSKÝCH JÍME (1969). Silně stylizovaný příběh natočila Chytilová podle scénáře, na kterém spolupracovala s Ester Krumbachovou. Ta vtiskla filmu nezaměnitelnou tvář i jako výtvarnice. Divácky velmi náročné dílo překypuje obrazovou symbolikou - film nasnímal manžel Věry Chytilové Jaroslav Kučera, jeden z našich nejlepších kameramanů. Složitá, takřka operní struktura vyprávění je zvýrazněna hudbou Zdeňka Lišky, která zní prakticky pod každou replikou. K biblickému motivu Adama a Evy se Chytilová neúspěšně vrátila ve filmu Vyhnání z ráje (2001).
HRA O JABLKO (1976). Film se pokouší komediální formou zachytit podstatu neustálého sporu mezi mužem a ženou a zároveň najít odpovědi na otázku, do jaké míry je možná hra s lidskými city a kdy už přestává být hrou. Motiv jablka, které provází příběh, je symbolem poznání charakteru lidí, symbolem ovoce lidského konání i symbolem plodu lidské lásky.
Foto: Aktuálně.cz
dap Magazín dap, Magazín
Aktualizováno 12. 3. 2024 13:49
Nejslavnější česká režisérka Věra Chytilová zemřela před deseti lety ve věku 85 let. Filmy představitelky "české nové vlny" byly plné satirické nadsázky a nelítostně odrážely stav společnosti i mezilidských vztahů. Její pohled na svět sice i dnes mnohé šokuje, vyneslo jí to však řadu cen. Připomeňte si díla první dámy českého filmu.
 

Právě se děje

Další zprávy