Chystá se dokument o Sklepácích. Přispět mají fandové

hrz
5. 5. 2015 18:00
Celovečerní dokument má být dárek Divadlu Sklep ke 45. narozeninám. K dokončení snímku má pomoci i veřejná sbírka.
Nový celovečerní dokument Tajemství Divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa. Film neotřelým způsobem představí fenomén jednoho z nejoriginálnějších divadelních souborů. | Video: Divadlo Sklep

Praha - Divadlo Sklep na jaře příštího roku oslaví 45 let na scéně. Oslavou jeho narozenin bude i premiéra chystaného filmu režisérky Olgy Dabrowské nazvaného Tajemství Divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa.

Režisérka se v celovečerním dokumentu o historii a současnosti souboru vydává nejen za jednotlivými protagonisty divadla, ale zkoumá i tajemné mysterium, kterým je celé sdružení opředeno. Ve snímku se objeví David Vávra, Tomáš Hanák, Milan Šteindler, Václav Marhoul, Ondřej Trojan, Eva Holubová či Jiří Macháček.

"Z mnohých setkání, vyprávění a natáčení jsme, za ty čtyři roky, kdy projekt vzniká, zjistili, že vytvořit dokument o Sklepácích byl dobrý nápad, že jsme poodhalili více než tajemství existence tohoto divadla. A o toto tajemství se s vámi chceme podělit prostřednictvím filmu," říkají tvůrci. Zároveň divákům slibují, že se dostanou na místa, kam mohou jen herci slavného souboru.

Premiéru tvůrci připravují na jaro příštího roku. Jakýmsi mottem filmu je věta Davida Vávry "Kdo jednou pozná Sklep, už se ho nikdy nezbaví".

Přispějte, zachráníte svět

Jelikož dokumentu natáčí Bio Art Production, nezávislá produkční společnost o třech lidech, ráda by, aby jí veřejnost na vznik snímku přispěla. V současné době jsou ve fázi dotáček a střihu a čeká je postprodukce. Rozhodli se tudíž pro cestu tzv. crowdfundingu, tedy hromadného financování.

"I když projekt financujeme vícezdrojově, z vlastních zdrojů, od koproducenta, kterým se stala Česká televize, zažádali jsme o grant, hledáme sponzory, prostě nám peníze nestačí," říkají tvůrci.

Uspořádali proto veřejnou sbírku na webu Hithit, jenž se snaží propojovat kreativní lidi s těmi, kteří je chtějí podpořit. Tím chtějí získat část potřebných financí ke zdárnému dokončení projektu. Dárce má hřát pocit, že pomohli ke vzniku dobrého filmu.

"Proč to proboha děláme, proč nám máte pomoci a co za svoji pomoc získáte?
Sklepácké téma je srdcovka, baví nás to, a proto přivádíme na svět o tomto divadle první celovečerní dokument, který tu prostě chyběl. Děláme to pro Sklepáky i pro vás. A proto, že tak trochu tušíme, že princip, jak tohle divadlo funguje, vážně dokáže zachránit svět!" dodávají tvůrci.

 

Právě se děje

Další zprávy