Saudský muftí dal do klatby íránský film o Mohamedovi

ČTK ČTK
3. 9. 2015 11:00
Islámské autority se bouří proti snímku režiséra Madžída Madžídího. Porušil totiž zákaz zpodobování Mohameda, i když ukázal jen jeho záda.
Trailer k filmu Muhammad. | Video: MuhammadMovie, YouTube

Rijád - Saúdskoarabský velký muftí dal do klatby nový íránský film pojednávající o dětství proroka Mohameda. Islám zakazuje zpodobovat postavy islámu a film to podle šajcha Abdal Azíze Šajcha nerespektuje.

Přitom ale snímek režiséra Madžída Madžídího, který se promítá v Íránu od srpna, pojednává jen o 13 letech Mohamedova dětství a v záběrech jsou vidět pouze jeho záda.

"Je to pohanský film a dílo nepřátelské islámu," citoval muftího deník Al-Haját. Podle islámského práva prý musí být promítání filmu zakázáno. "Je to křivení islámu," dodal muftí.

Ke kritice se připojila také Islámská liga, která sídlí v Mekce. Také ona zdůraznila zákaz zpodobování Mohameda. Její generální tajemník Abdalláh Turkí vyzval íránské představitele, aby promítání zakázali jako "porušení povinností vůči Prorokovi". Muslimy pak požádal, aby snímek bojkotovali.

Madžídího film je jedním z nejnákladnějších snímků v historii íránské kinematografie. Režisérovým záměrem bylo narušit představy o násilném charakteru islámu, jak jej kvůli činnosti radikálních skupin vnímá mnoho nemuslimů. Domníval se také, že by mohl přispět ke sblížení šíitů se sunnity, kteří spolu otevřeně soupeří v Iráku, Sýrii a Jemenu.

Zpodobování postav spojených s koránem islám nedovoluje. Mohamed je popsán slovně jako ideální bytost, avšak duchovní zakazují hledat pro osoby popsané v koránu fyzickou podobu.

Už v době, kdy se hovořilo o natáčení filmu, kvůli němuž vznikla v Íránu replika svatyně v Mekce, proti němu vystoupil velký imám káhirské univerzity Al-Azhar. Šajch Ahmad Tájib je považován za vysokou autoritu sunnitského islámu a už v březnu prohlásil, že film "sníží duchovní význam" Mohameda.

 

Právě se děje

Další zprávy