V Praze se chystá přehlídka filmařského génia Kubricka. Diváky zavede do vesmíru i historie

Kultura Kultura
26. 10. 2016 13:30
V pražském kinu Aero se chystá přehlídka Stanleyho Kubricka, jednoho z největších režisérů dějin kinematografie. Promítnuta bude Vesmírná odysea, Mechanický pomeranč a téměř všechny další jeho kultovní počiny.
Mechanický pomeranč
Mechanický pomeranč | Foto: Warner Bros.

Režisérský gigant Stanley Kubrick jistě nepotřebuje představovat, málokteré filmařské jméno má tak silný zvuk. Sedmnáct let po jeho smrti je možná ještě uznávanější než zaživa, protože jako tolik jiných géniů i on byl předmětem kontroverzí a odsudků, které opadly až časem.

Nikdy například nevyhrál Oscara za režii, což bývá spolu s přehlédnutím Orsona Wellese považováno za největší hřích americké filmové akademie.

Pražské kino Aero si mezi 1. a 4. listopadem připomene, proč se tajemný Američan stal takřka nedotknutelnou modlou milovníků kinematografie. Promítnuta bude většina jeho filmů, z nichž není možné vybírat nejlepší.

V plánu je nezapomenutelná filmová báseň 2001: Vesmírná odysea, nádherně nasnímaný Barry Lyndon, nevyzpytatelná Nabokovova Lolita, kultovní horor Osvícení s Jackem Nicholsonem, drásavá antimilitaristická Olověná vesta, syrový noir Zabíjení, nebezpečný Mechanický pomeranč, odvážný Dr. Divnoláska a snové drama Eyes Wide Shut s Tomem Cruisem a Nicole Kidman.

Především Vesmírná odysea a Barry Lyndon se běžně řadí na přední místa žebříčků nejvýjimečnějších audiovizuálních děl. Ve Vesmírné odyseji užíval Kubrick zcela přelomové a dodnes působivé vizuální efekty, aby vzal publikum do vesmíru. V historickém Barry Lyndonovi zase díky kamerovým čočkám zakoupeným od americké NASA docílil nádherných barevných kombinací evokujících oživlé dobové malby.

Všechny jeho počiny jsou však výborné a jedinečné. Kubrick vždy překvapoval žánrovým rozpětím, setkáme se u něj s komediemi i dramaty, výlety do minulosti i budoucnosti. A vždy jde o výjimečný filmový zážitek.

 

Právě se děje

Další zprávy