V Cannes začal 69. ročník festivalu, otevřeli ho Woody Allen s Kristen Stewartovou

ČTK ČTK
Aktualizováno 11. 5. 2016 23:32
Film Woodyho Allena Café Society ve středu otevřel 69. ročník filmového festivalu v jihofrancouzském letovisku Cannes. Spolu s ním vyšly na červený koberec herečky Kristen Stewartová a Blake Livelyová. Festival potrvá do 22. května.
Zahajovací ceremoniál 69. ročníku filmového festivalu.
Zahajovací ceremoniál 69. ročníku filmového festivalu. | Foto: Reuters

Cannes - V jihofrancouzském letovisku Cannes začal ve středu večer 69. ročník věhlasného mezinárodního filmového festivalu. Otevřel ho film Café Society amerického režiséra Woodyho Allena. Agentura DPA připomněla, že Allenův snímek zahájil tento festival již potřetí. Očekává se, že filmovou přehlídku navštíví na 200 tisíc diváků.

Na červeném koberci se večer představili hlavní herci z Allenova filmu Kristen Stewartová, Blake Livelyová a Jesse Eisenberg. Fotografům zapózovala i devítičlenná porota, které předsedá režisér George Miller. Členy poroty jsou například zpěvačka a herečka Vanessa Paradisová nebo herci Kirsten Dunstová, Mads Mikkelsen či Donald Sutherland.

Filmový svátek, který potrvá do 22. května, představí v hlavní soutěži 21 snímků. Mezi soutěžními snímky je například Julieta španělského režiséra Pedra Almodóvara, The Last Face amerického tvůrce a zároveň herce Seana Penna či La Fille inconnue belgických bratrů Jeana-Pierra a Luca Dardennových.

V hlavní kategorii se představí i snímek vzniklý v česko-francouzské koprodukci. Film Personal Shopper je od francouzského režiséra Oliviera Assayase. V sekci Cannes Classics budou mít zájemci příležitost zhlédnout digitálně restaurovaný český scifi film z roku 1963 Ikarie XB 1. Český film bude zastoupen také v nezávislé sekci La Quinzaine des Réalisateurs, kde bude promítán animovaný snímek Jana Sasky Happy End.

 

Právě se děje

Další zprávy