Oscar pro DiCapria? Herci často dostávají sošku i kvůli tomu, že už čekali dost dlouho

Ondřej Chlupáček Ondřej Chlupáček
Aktualizováno 28. 2. 2016 13:55
Filmová Akademie ocení v neděli 28. února mimo jiné nejlepší herecké výkony za loňský rok. Není nic neobvyklého, že zlaté sošky dostávají herci dodatečně, protože si je zaslouží díky předchozím rolím nebo že čekali na ocenění už dostatečně dlouho. Podle magazínu Hollywood Reporter je Akademie známá tím, že upřednostňuje velké činy a filmy místo jemných, byť brilantně zahraných hereckých výkonů.
Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio | Foto: Profimedia.cz

V noci z neděle na pondělí budou Hollywood a milovníci filmů žít jedinou věcí. Filmová Akademie po 88. ocení Oscary nejlepší filmové výkony za rok 2015.

Alespoň tak by to mělo být v ideálním případě. Rozdávání zlatých sošek není vždy tak vypovídající, jak by se mohlo na první pohled zdát, píše filmový a televizní kritik James Caryn pro magazín Hollywood Reporter.

Během bezmála devadesátileté tradice oceňování hereckých, režisérských, kameramanských a dalších výkonů nastalo mnoho momentů, kdy rozhodnutí členů Akademie bylo minimálně rozporuplné. Příklady mohou být Leonardo DiCaprio, Matt Damon nebo hudební skladatel Ennio Morricone, kteří si podle publicisty odnesou zlatou sošku především za to, že na ni čekali už dost dlouho.

Foto: Týdeník Ekonom

Fanoušci filmů tak trochu tuší, že letošního Oscara pro nejlepší mužskou hlavní roli pravděpodobně získá po předchozích neúspěšných nominacích Leonardo DiCaprio za ztvárnění lovce kůží Hugha Glasse ve snímku Zmrtvýchvstání "DiCaprio měl dostat ocenění za roli letce, průkopníka a režiséra ve filmu Letec z roku 2004 nebo za vychytralého obchodníka na burze ve snímku Vlk z Wall Street," domnívá se James Caryn.

Podle publicisty nebyly DiCapriovy předchozí role tak povrchní, jako cesta za přežitím a pomstou napříč zmrzlou divočinou. Akademie podle Caryna uděluje ocenění, popřípadě nominace, správným osobám, ale ve špatný rok, respektive za jiný film, než by měla. Nebo naopak. Často se to děje proto, že upřednostňuje velké činy a filmy místo jemných, byť brilantních hereckých výkonů. Nebo se snaží napravovat své chyby z minulosti. DiCaprio spadá do obou kategorií.

Podobné to je u Matta Damona v Marťanovi. "Není to jedna z jeho nejlepších rolí. Ocenění měl získat za roli v Kauze CIA, ale nebyl ani nominován. Akademie rovněž ignorovala jeho role Jasona Bourna," hodnotí Caryn. "Stejně tak měl Colin Firth dostat ocenění za ztvárnění osamělého homosexuálního vysokoškolského učitele ve snímku Single Man, místo toho ji dostal následující rok za koktavého krále Jiřího VI. v Králově řeči. Především proto, že ve skutečném životě nekoktá," dodává.  

Tento fenomén není nic nového nebo neobvyklého i v jiných oscarovských kategoriích. Hudební skladatel Ennio Morricone letos pravděpodobně získá ocenění díky monotónní a nijak zvlášť výrazné hudbě v nové Tarantinovce Osm hrozných. "A možná v tom bude hrát roli i fakt, že už šest nominací neproměnil a za geniální hudbu ve westernu Hodní, zlí a oškliví nebyl pro jistotu ani nominován," nešetří sarkasmem kritik.

Oceňování neadekvátních rolí v podání skvělých herců není jediný problém, který Oscaři mají. Letošní ročník poznamenala aféra "bílých Oscarů", poukazující na ignoraci výkonů afroamerických herců. 

Kdo letos dostane Oscara, se diváci dozvědí v noci z neděle na pondělí. Shannon Reed na stránkách The New Yorker glosuje, že Marťana budou volit členové Akademie, kteří nepochopili Interstellar, a Zmrtvýchvstání milovníci medvědů a Titanicu.

Zmrtvýchvstání, které získalo cenu Zlatý glóbus pro nejlepšího herce a režii, je nejsyrovější film, který jsem kdy viděl, tvrdí kritik Kamil Fila. | Video: Kamil Fila
 

Právě se děje

Další zprávy