Přichází Divergence, kříženec Stmívání a Hunger Games

Kultura Kultura
Aktualizováno 24. 3. 2014 10:10
Sci-fi pro teenagery Divergence vydělává v amerických kinech jako nikdo ze současné konkurence.
O sérii Divergent se zajímají zejména čtenářky. V kinech se ovšem zájem genderově vyrovnává.
O sérii Divergent se zajímají zejména čtenářky. V kinech se ovšem zájem genderově vyrovnává. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Pětadvacetiletá autorka Veronica Roth se od vydání svého Divergence těší značnému zájmu čtenářek, mluví se o nástupci úspěšných sérií Stmívání a Hunger Games. Filmová adaptace na sebe nenechala dlouho čekat a její premiérové tržby 56 milionů dolarů naznačují, že tu máme nový hit.

Podívejte se na ukázku z filmu Divergent.

Příběh se odehrává v Chicagu v daleké budoucnosti, kdy jsou jeho obyvatelé příslušníky pěti kast - Mírumilovnost, Odevzdanost, Upřímnost, Sečtělost a Neohroženost. Hlavní hrdinka Tris Prior(Shailene Woodley) ve svých šestnácti letech stojí před volbou kasty, kam bude náležet a zároveň se musí smířit s tím, že už nikdy neuvidí svou rodinu.

Během testování se zjistí, že je Tris divergentní - nehodí se zcela perfektně ani do jedné skupiny. To se jeví vládě jako nebezpečné a rozhodne se všechny divergentní jedince zlikvidovat. Ve filmu Neila Burgera hrají také Kate Winslet, Theo James, Zoe Kravitz a další.

Česká premiéra byla až donedávna stanovena na 3. dubna, nyní se posunula na 1. květen.

Na druhém místě se značným odstupem otevírají druzí Muppeti. Pokračování překvapivě vydařené jedničky tentokrát s Rickym Gervaisem v čele stálo 50 milionů, za první víkend v USA utržilo 16,5 milionů a jeden milion ze světa, což se ani nepřibližuje 30 milionům prvního dílu. Úspěch se nezopakoval.

Dobrodružství pana Peabodyho a Shermana kleslo na necelých 12 milionů za víkend. Z celého světa si snímek odnesl zatím 180 milionů, což při rozpočtu 150 milionů stále není dost. Animák podle v USA kultovní klasiky bohužel není mimo Ameriku dost silná značka. Nejde o průšvih, s dvojkou bychom ale zatím raději neměli počítat.

Druhá Třistovka s podtitulem Vzestup říše se nedostala ani na devět milionů. Celosvětové tržby sice brzy jistě překročí právě třístovku, což je trojnásobek rozpočtu, úspěch prvního dílu ale zůstal stejně daleko, jako tomu je u Muppetů.

Na pátém místě s téměř totožnou sumou otevírá křesťanská komedie God's Not Dead, v níž se objevil třeba Kevin Sorbo.

Až šestý je průšvih jménem Need for Speed. Na akční blockbustery jako vždy sdílnější zbytek světa už sice přihodil skoro sto milionů, i tak ale tahle zfilmovaná počítačivá hra zatím nedosáhla 130 milionů.

Grandhotel Budapešť je stále promítán pouze ve skromném počtu kin, jde o nějaké tři stovky, přesto si připsal téměř 7 milionů dolarů, což je při tomto způsobu distribuce skvělá suma. Wes Anderson sice netočí prioritně kvůli zisku, producenty ale téměř padesát milionů z celého světa nepochybně potěší.

 

Právě se děje

Další zprávy