Tomáš Vorel upravil Kamenný most a jde s ním znovu do kin. Film před 20 lety zapadl

ČTK ČTK
15. 12. 2015 11:04
Režisér Tomáš Vorel se po dvaceti letech vrátil ke svému filmu Kamenný most. Nová verze je digitalizovaná a obsahuje nově natočené vnitřní dialogy Tomáše Hanáka. Slavnostní premiéra bude 14. ledna v pražském kině Lucerna. Vorlova autentická zpráva z doby post-sametové, kdy každý hledal místo na slunci a bojoval o přežití v nově vznikající kapitalistické společnosti, tehdejší publikum neoslovila. Režisér věří, že dnešní generace přijme dílo s větším porozuměním.
Tomáš Hanák a Hana Tallerová ve filmu Kamenný most.
Tomáš Hanák a Hana Tallerová ve filmu Kamenný most. | Foto: Česká televize

Praha - Režisér a producent Tomáš Vorel se rozhodl oživit svůj film Kamenný most z roku 1996. Po dvaceti letech tak vznikla verze, která je digitalizována a obsahuje nově namluvené vnitřní dialogy Tomáše Hanáka v hlavní roli. Má nový zvuk i obraz včetně triků a je o deset minut kratší. Slavnostní premiéra bude 14. ledna v pražském kině Lucerna.

Novou verzi Kamenného mostu vyrobil režisér ve společnosti VorelFilm za podpory Nadace české bijáky, Studia FAMU a společnosti UPP. "Je to můj nejniternější, nejopravdovější a nejmagičtější film," komentoval to Vorel.

Hanák prý přijal výzvu na předělání filmu s radostí. "Měli jsme oba podobné osudy s ženami, alkoholem i tvorbou," vysvětlil. Hanák podle něj v Kamenném mostu ukázal, že není pouze "sklepácký" vtipálek a ironik, ale že umí hrát i vážné věci.

Vorel vnímá Kamenný most jako autentickou zprávu z doby post-sametové, kdy každý hledal místo na slunci a bojoval o přežití v nově vznikající kapitalistické společnosti. Kromě Hanáka se na plátně objevila i Milena Dvorská nominovaná za svůj výkon na Českého lva. Na plátně se krátce objevil i Václav Havel v roli sebe sama.

Premiéra v roce 1996 se nezdařila, podobné filmy se netočily

Originální kompozice Vladimíra Franze se zpěvem Lenky Dusilové a Davida Kollera propojila klasickou a populární hudbu. Kamera Marka Jíchy zachytila magická zákoutí Malé Strany, která mezitím podlehla křiklavým fasádám, reklamám a logům.

"Premiéra se odehrála v roce 1996 v Kině 64 U Hradeb, které bylo zanedlouho z komerčních důvodů přeměněno. Ani distribuce Kamenného mostu se příliš nezdařila. Na svou dobu šlo o těžký a depresivní film, málokdo chápal, o čem vlastně je," podotkl Vorel. To vše ho dovedlo k rozhodnutí nechat vzniknout nové verzi Kamenného mostu.

Asociace Českých filmových klubů uvede režisérskou verzi Kamenného mostu v roce 2016 do klubových a jednosálových kin. Podle autora může promluvit i k těm, kteří devadesátá léta v Praze nezažili.

Skřítek zdarma

Vorel zároveň svým fanouškům dává jako vánoční dárek na internet zdarma svou komedii Skřítek z roku 2005, ve které se po letech vrátil k žánru grotesky.

"Je to ztřeštěná groteska, která se hodí do těch našich ztřeštěných Vánoc a silvestrovského veselí," říká režisér. V budoucnu by se podle něj mohly objevit na filmovém trhu digitalizované verze filmů Kouř a Pražská pětka.

Boj s piráty se nedá vyhrát, přišel jsem o desítky milionů korun, říká režisér Tomáš Vorel, který dal film Gympl zdarma na server YouTube. Teď zvažuje, že dá svůj nový film na YouTube rovnou. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy