Tom Cruise v Jacku Reacherovi 2 je opět nadčlověk, který potřebuje být stále na place

Martin Svoboda Martin Svoboda
24. 6. 2016 10:00
V traileru na druhého Jacka Reachera s podtitulem "Nevracej se" Tom Cruise ukazuje, že stále patří do první ligy hollywoodských herců. Opět se tu poněkud stylizuje do nadčlověka a opět se vše točí kolem něj, ale tak nějak si to ještě stále může dovolit. Cruise se zkrátka ještě nestal parodií na sebe sama.
Tom Cruise opět jako akční hrdina, tentokrát v pokračování k Jacku Reacherovi. | Video: CinemArt

Tom Cruise to nemá snadné. Jednu dobu hrozilo, že jeho kariéra se změní v nezáměrnou parodii, jak se stalo jeho kolegům scientologovi Johnu Travoltovi nebo Nicolasu Cageovi, kteří byli v devadesátých letech velkými jmény, ale dnes už je v Americe nikdo nebere vážně a stali se synonymy béčkového herectví.

Jenže Cruise se vzepřel a nakonec po pár letech stagnace vyhrál přízeň i respekt zpět. Zůstává jednou z největších světových star a předně neamerické publikum na jeho jméno v titulcích stále slyší. Vděčí za to svému nasazení, které dokazuje i v traileru na druhého Jacka Reachera s podtitulem Nevracej se.

První díl byl vnímán především jako rozcvička dua Cruise / Christopher McQuarrie před pátou Mission: Impossible. Ta byla velmi úspěšná a oba pánové nyní chystají již šestý díl, čímž se McQuarrie stane prvním režisérem, jenž si účast zopakuje. Navíc připravuje scénář k druhému Top Gunu.



Není tedy divu, že prací zavalený režisér neměl na dvojku Reachera ani pomyšlení. Cruise tedy přizval Edwarda Zwicka, s nímž před skoro patnácti lety natočil Posledního samuraje, takže má ozkoušeno, že s ním vydrží spolupracovat.

S Cruisem na herecké/producentské židli to totiž není snadné. Je prý sice velmi pracovitý, ale zároveň trvá na tom, aby se vše točilo okolo něj. Jeho urputnost v tom, být velkou akční hvězdou ve středu dění, která si dělá vlastní kaskadérské kousky, a jak není v 80 % záběrů filmu, je zle, se již stala legendární.

Cruise je kvůli tomu i terčem humoru. Kompenzuje si menší výšku? Chce nám dokázat, že na to po padesáti má? Jak moc velké ego musí člověk mít, aby se stylizoval do role Jacka Reachera, který je v předloze Lee Childa prakticky nadčlověkem?


Nutno však podotknout, že v Cruiseových filmech najdeme i náznaky „pomrkávání na diváka“ upozorňující na to, že i pro Cruise jde jen o hru. Že ho nemusíme brát zase tak vážně. Vždyť v jedničce stál hrdina proti legendárnímu německému režiséru Werneru Herzogovi s ruským přízvukem a okousanými prsty. A zafungovalo to.

Ať jde o upřímnou sebereflexi, nebo obranný mechanismus, Cruise i díky přiznané nadsázce budí častěji obdivný respekt než posměch, což v době cynického internetového humoru není samozřejmost. Během natáčení fyzicky testuje své limity, trochu se tím předvádí, trochu nad tím mává rukou, a diváci ho za to odměňují přízní. Druhý Jack Reacher přijde do našich kin 20. října.

Ve snímku Warcraft: První střet baví postavy Orců víc než lidí. Je to důkaz, že počítačový faktor převážil nad tím lidským, tvrdí kritik Kamil Fila. | Video: Kamil Fila
 

Právě se děje

Další zprávy