Nejlepší momenty Oscarů: DiCaprio zachraňoval planetu a homosexuálové porazili černochy

Zuzana Mocková ČTK Zuzana Mocková, ČTK
29. 2. 2016 13:22
Udílení Oscarů, které proběhlo v noci z neděle na pondělí, ukončilo čekání Leonarda DiCapria na vytouženou zlatou sošku. Herec si kromě děkovného proslovu v přímém přenosu postěžoval na klimatické změny a vyzval k boji proti globálnímu oteplování. Slavnostní večer bojkotovala řada černošských umělců, kteří poukazovali na nízké zastoupení menšin mezi akademiky a absenci Afroameričanů mezi nominovanými. Velký úspěch ale slavili gayové a lesby, kterým věnoval sošku Oscara homosexuální zpěvák Sam Smith, jenž získal cenu za nejlepší filmovou píseň.
Leonardo DiCaprio získal svého prvního Oscara.
Leonardo DiCaprio získal svého prvního Oscara. | Foto: Reuters

"Chci pogratulovat ostatním nominovaným, Zmrtvýchvstání bylo výsledkem obrovské námahy celého štábu a herců," řekl ve svém proslovu poněkud chladný Leonardo DiCaprio, který si po pěti neproměněných nominacích v předchozích letech odnesl vytouženou sošku Oscara.

Větší emoce na rozdíl od hvězdy dramatu Zmrtvýchvstání projevovali jeho fanoušci na sociálních sítích. Kromě tradičních koláží začali vytvářet i videa znázorňující dlouhou cestu, kterou musel DiCaprio k vytouženému ocenění ujít.

Jednačtyřicetiletý herec využil slavný moment na pódiu k tomu, aby apeloval na záchranu planety Země a připomenul potřebu boje proti globálnímu oteplování.

Oscarový ceremoniál byl výjimečný i pro LGBT komunitu, která ocenila vystoupení dalšího vítěze zlaté sošky, britského zpěváka Sama Smitha. Ten získal Oscara za titulní píseň k bondovce Spectre a ve svém děkovném proslovu neopomenul svou cenu věnovat právě gayům a lesbám.

"Sam Smith vyhrál prvního gay Oscara," píše na svých stránkách server Gay Live a další fanoušci se na Twitteru přidávají s tím, že cena patří celé komunitě. "LGBT komunita vyhrála Oscara," raduje se jeden z komentujících.

Sam Smith získal Oscara za titulní píseň k bondovce Spectre.
Sam Smith získal Oscara za titulní píseň k bondovce Spectre. | Foto: Reuters

Humorným prvkem celých Oscarů byl moderátor a komik Chris Rock, který kromě vtipů i kousavých poznámek pozval na pódium skautský oddíl své dcery, aby mezi hollywoodskou smetánkou prodal pár sušenek a vybral tak peníze na charitu. Ozvláštnění programu se setkalo s velkým úspěchem a malé skautky nakonec vybraly částku přes 65 tisíc dolarů (v přepočtu cca 1,6 milionu korun).

Zásadním tématem letošních Oscarů byla rasová tematika, která se řešila dlouho před slavnostním večerem. Proti nominacím v hereckých kategoriích se zvedla vlna nevole, protože zde nebyl zastoupen ani jeden černošský umělec. Předávání Oscarů tak bojkotoval například herec Will Smith se svou manželkou nebo režisér Spike Lee, který si místo toho zašel na fotbal.

Přestože byl moderátor Oscarů Chris Rock vyzýván svými černošskými kolegy, aby se ceremoniálu neúčastnil, večer nakonec moderoval a neodpustil si poznámky právě na kauzu "příliš bílých Oscarů". Na pódium vyšel v bílém saku a ceny filmové akademie představil coby "ceny bílých lidí". Na začátku celý černo-bílý spor bagatelizoval. "Jestli chcete černé nominované, musíte mít černé kategorie," řekl Rock. 

Během každoročního sestřihu zesnulých filmových hvězd z předchozího roku například řekl, že by měl být věnovaný "černochům, co loni zastřelili poldové, když šli do kina."

Nedaleko divadla Dolby v Los Angeles, kde se předávání Oscarů konalo, demonstrovali lidé v čele s černošským aktivistou a duchovním Al Sharptonem, který vyzývá ke změně politiky v případě nominací cen. Vynechání Afroameričanů tak bere jako známku rasismu. "Dnešní noc bude tou poslední, kdy jsou Oscaři jen bílí," řekl během protestů Sharpton.

Problematiku nominací reflektovali také lidé na sociálních sítích pod hashtagem #OscarsSoWhite, kteří vesměs sdíleli názory aktivisty Al Sharptona. "Gratuluji Leo, je to zasloužené. Doufám, že jednoho dne budeme mít také někoho, kdo nás bude reprezentovat a odnese si domů Oscara," píše na Twitteru jedna z komentujících.

Diskriminaci v Hollywoodu řešili i čeští komentátoři ceremoniálu, který v noci vysílal druhý program České televize. Tomáš Baldýnský například ve svém statusu na Facebooku narážel na rasové téma v souvislosti s 88. ročníkem předáváním Oscarů. Číslovka 88 je totiž kromě jiného i jedním z nacistických symbolů znázorňující osmé pořadí písmena H v abecedě. Dvě H pak znamenají pozdrav Heil Hitler.

 

Právě se děje

Další zprávy