Televizní seriál Západní křídlo končí

ČTK, kul
23. 1. 2006 17:00
Los Angeles - Nový americký prezident, který bude zvolen v populárním televizním seriálu Západní křídlo, si funkce moc neužije.

Televize NBC oznámila, že seriál v květnu po sedmi sezonách skončí; a nebylo to velké překvapení. Kandidátská zápletka letošní série - volební střet mezi demokratem (Jimmy Smits) a republikánem (Alan Alda) - si získala přízeň kritiků, ale diváků ubývalo. Nepomohly ani speciální webové stránky včetně "fiktivních" volebních kampaní.

Foto: NBC

"Jednou nastane chvíle, kdy se podíváte na sledovanost a řeknete si, je načase skončit," prohlásil šéf zábavní divize NBC Kevin Reilly. Přesto je podle něj Západní křídlo "jedním z nejoceňovanějších seriálů v historii televize". Seriál s Martinem Sheenem v úloze prezidenta Josiahe "Jeda" Bartleta získal Emmy pro nejlepší televizní drama čtyři roky po sobě.

U nás vysílala první čtyři řady v letech 2002 a 2003 Prima. Jeho zdejší fanoušci kupříkladu prohlašovali, že je to "inteligentní seriál z prostředí americké vrcholné politiky. Místy sice přehnaně patetický a patriotistický, jindy ovšem nesmírně zajímavý a vtipný". A svorně si stěžovali na pozdní vysílací dobu.

Politika už netáhne?

Západní křídlo bylo nejpopulárnější během třetí sezony se 17 miliony diváků. Bylo na devátém místě mezi seriály v nejsledovanějším čase, navíc se na něj dívali nejmovitější diváci, takže bylo mimořádně přitažlivé pro inzerenty.

Foto: NBC

Letos však seriál na úvod sezony sledovalo jen 7,6 milionu diváků. Děj se točí kolem toho, kdo v Bílém domě nahradí liberálního demokrata Bartleta na konci druhého mandátu.

Producenti Západního křídla tvrdí, že jde o "nadstranickou" politickou zábavu. Mnoho demokratů však seriál považuje v období administrativy republikána George Bushe za politický dar shůry - zatímco někteří konzervativci jej odmítají coby "klasický příklad levicové hollywoodské propagandy".
 
Problémy se sledovaností má i další seriál na politické téma. Commander in Chief (Nejvyšší velitelka) televize ABC s Geenou Davisovou v roli první americké prezidentky (letos získala Emmy) sice přitáhl prvními díly velkou pozornost, ale od té doby mu diváků stále ubývá.

Oficiální stránku seriálu naleznete ZDE.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy