Otrokářská minulost dohnala Afflecka. Ruší kvůli němu show

Kultura Kultura
25. 6. 2015 16:49
Americký herec požadoval, aby tvůrci dokumentárního pořadu vynechali informaci o tom, že jeho předek vlastnil otroky. Po zveřejnění e-mailů na serveru WikiLeaks americká televize vysílání odloží.
Ben Affleck
Ben Affleck | Foto: Reuters

New York - Americká televize PBS odložila show Finding Your Roots (Hledání kořenů) kvůli kontroverznímu dílu s hercem a režisérem Benem Affleckem. Držitel Oscara tlačil na autory dokumentárního pořadu, aby zamlčeli, že jeden z jeho předků byl otrokář, píše britský deník The Guardian.

Podle agentury AP vyšla kauza najevo díky zveřejnění e-mailové korespondence Afflecka s firmou Sony Pictures na serveru WikiLeaks. V díle, který se věnuje Affleckovi, opravdu zmínku o jeho otrokářském předkovi tvůrci vypustili. Podle svých slov se takto rozhodli nezávisle na jakémkoliv tlaku.

The Guardian na svých webových stránkách uvedl, že po zveřejnění e-mailové pošty a kritických ohlasech veřejnosti se televize PBS rozhodla díl o Benu Affleckovi stáhnout a vysílání pořadu na neurčito odložit.

"Vysílací společnosti PBS a WNET se shodly na tom, že producenti porušili standardy společnosti PBS tím, že nepřiměřeně zasahovali do tvůrčího a redakčního procesu a neinformovali společnost PBS nebo WNET o snahách pana Afflecka ovlivnit obsah pořadu."

Vysílání třetí série Finding Your Roots je proto odloženo a o čtvrté řadě se teprve rozhodne. Pro jejich pokračování je podle vysílacích společností nezbytné, aby tvůrci zaměstnali více nezávislých genealogů a lidí, kteří budou ověřovat informace.

Sám Affleck se na svém facebookovém profilu vyjádřil, že se za minulost svého předka styděl a nechtěl, aby se v televizní show o jeho rodině mluvilo v souvislosti s člověkem, který vlastnil otroky.

 

Právě se děje

Další zprávy