Sylvester Stallone si pro Oscara přijde. Původně zvažoval, že ceremoniál bojkotuje

Marie Dostálová
10. 2. 2016 9:26
Sylvester Stallone, který je podle předpovědí favoritem na zisk Oscara za drama Creed, uvažoval, že bude ceremoniál bojkotovat. Režisér filmu ho však na udílení cen vyslal, aby mohl reprezentovat jejich film. Důvodem kontroverze se stal fakt, že druhý rok po sobě neobdržel žádnou hereckou nominaci černošský herec. Oscary se letos nezúčastní například režisér Spike Lee nebo Will Smith.
Sylvester Stallone
Sylvester Stallone | Foto: Reuters

Sylvester Stallone, nominovaný na Oscara za herecký výkon v dramatu Creed, zvažoval, že se předávání cen nezúčastní, a to kvůli nulové rasové diverzitě nominovaných.

Na obědě konaném v Beverly Hills v Kalifornii, kde se sešli všichni nominovaní na Oscara, řekl, že o tom mluvil s režisérem Ryanem Cooglerem, který Creeda natočil. „Řekl jsem mu, že tam půjdu, jestli chce, ale jestli ne, tak se nezúčastním. Vyzval mě ale, abych šel a snažil se reprezentovat náš film,“ vysvětlil Stallone.

Herec ve filmu ztvárnil Rockyho Balbou, který trénuje mladého boxera Adonise Creeda (Michael B. Jordan). Režisér a ani Jordan, kteří jsou oba černoši, nedostali nominaci, připomíná článek BBC.

With Leo at the Oscar nominees luncheon today.… Amazing day

Fotka zveřejněná uživatelem Sly Stallone (@officialslystallone),

Stallone ke kauze, která je na sociálních sítích známá pod hashtagem #OscarsSoWhite, dodal: „Věřím, že věci se změní a že je to jen otázkou času a všichni talentovaní se dostanou na vrchol. Je to však záležitost nového paradigmatu, nového způsobu myšlení.“

David Hill, koproducent oscarového ceremoniálu, který se odehraje 28. února, časopisu Variety řekl, že show bude nejrozmanitější, jaká kdy dosud byla. Narážel tak na předávající, kteří nebudou pouze bílé pleti.

Několik známých osobností bojkot Oscarů podpořilo. Ceremoniálu se nezúčastní například Will Smith nebo režisér Spike Lee. Vadí jim, že již druhý rok po sobě nebyl nominován žádný černošský herec nebo příslušník minority ani v jedné ze čtyř hereckých kategorií.

Pro ignoraci předávání se vyslovil i raper Snoop Dogg, který na svém Instagramu zveřejnil video, v němž vulgárně kritizuje Oscary pro jejich přístup k černochům.

Fuck da. Oscars

Video zveřejněné uživatelem snoopdogg (@snoopdogg),

 

Právě se děje

Další zprávy