Steven Spielberg natočí svůj první muzikál. Do remaku West Side Story hledá hispánské herce

Kultura ČTK Kultura, ČTK, AFP
29. 1. 2018 10:00
Jedenasedmdesátiletý držitel tří Oscarů Steven Spielberg má plodné období. Příští měsíc začnou česká kina promítat jeho drama z novinářského prostředí Akta Pentagon: Skrytá válka, v březnu do distribuce vstoupí sci-fi Ready Player One: Hra začíná. Už nyní však Spielberg hledá herce pro svůj příští projekt.
Plakát chystané filmové adaptace West Side Story.
Plakát chystané filmové adaptace West Side Story. | Foto: 20th Century Fox

Americký režisér Steven Spielberg chystá filmový remake West Side Story, nejprve slavného broadwayského muzikálu Leonarda Bernsteina a později srovnatelně známého filmu. Podle agentury AFP režisér do hlavních rolí místo bělochů obsadí Hispánce.

West Side Story, jež je novodobou verzí Shakespearova Romea a Julie zasazenou do prostředí soupeřících newyorských gangů, měla na Broadwayi premiéru roku 1957. Čtyři roky nato její filmovou adaptaci natočili režisér Robert Wise a choreograf Jerome Robbins, získala deset cen Oscar.

Současný remake Spielberg připravuje se scenáristou a dramatikem Tonym Kushnerem, s nímž již spolupracoval roku 2005 na snímku Mnichov a o sedm let později na Lincolnovi.

V těchto dnech probíhá casting - předpokladem pro hlavní role Tonyho, Marii, Anity a Bernarda je, aby hercům bylo mezi patnácti až pětadvaceti lety, uměli zpívat a také tancovat.

Castingová výzva ovšem vysloveně uvádí, že Maria, Anita i Bernardo jsou hispánské postavy, bílou pleť má mít jen Tony.

V původním filmu Portorikánku Marii ztvárnila dcera ruských a ukrajinských imigrantů Natalie Woodová, Bernarda zpodobnil potomek řeckých přistěhovalců George Chakiris. Anitu hrála Portorikánka Rita Morenová, jež za roli dostala Oscara.

Dodnes však i Morenová v rozhovorech s nelibostí vzpomíná, jak tehdejší štáb všem hercům výrazně ztmavil pleť, aby naplnili stereotypní představu o Hispáncích.

"Říkala jsme v maskérně, že jsem docela typická Hispánka, a ptala jsem se, proč musíme mít všichni stejnou barvu obličeje. Portorikánci mají přece francouzské i španělské kořeny, někteří jsou světlejší, jiné tmavší," líčila Morenová v interview pro server Huffington Post.

Steven Spielberg v předloňském rozhovoru pro magazín Hollywood Reporter uvedl, že "celá desetiletí" snil o zfilmování West Side Story. O získání autorských práv prý jednal 15 let. Nyní se jeho projekt rozhodla produkovat společnost 20th Century Fox.

Dva filmy na obzoru
Autor fotografie: Reuters

Dva filmy na obzoru

◼ Steven Spielberg vloni natočil drama Akta Pentagon: Skrytá válka vyprávějící o novinářích z deníků Washington Post a New York Times, kteří se snaží zveřejnit tajnou zprávu o angažmá americké vlády při válce ve Vietnamu.

◼ Film, v němž účinkují Meryl Streepová a Tom Hanks, začnou česká kina promítat 22. února. Ze šesti nominací na Zlaté glóby snímek neproměnil ani jednu, nyní může uspět ve dvou kategoriích na Oscarech.

◼ Hned 29. března pak do tuzemských kin vstoupí další Spielbergova novinka, sci-fi Ready Player One: Hra začíná natočené dle románu pro dospívající od Ernesta Clinea.

Pro jedenasedmdesátiletého Spielberga, jenž je sám držitelem tří Oscarů, bude West Side Story jeho prvním muzikálem.

Podle agentury AFP se o tento žánr nyní americké publikum začíná intenzivně zajímat.

Dva roky starý La La Land i loňské snímky Kráska a zvíře i Největší showman se zapsaly do tabulky deseti komerčně nejúspěšnějších amerických filmových muzikálů všech dob.

West Side Story vypráví o válce pouličních gangů Tryskáčů a Žraloků. Tryskáč Tony se na taneční zábavě zamiluje do Marie, sestry vůdce Žraloků. Ten však trvá na tom, že Maria si má najít přítele mezi Portorikánci v gangu Žraloků.

Příběh se odehrává na newyorské Upper West Side - tedy v místech, kde dnes sídlí Lincoln Center včetně slavné Metropolitní opery.

Na Broadway se West Side Story vrátila roku 2009, pro tehdejší inscenaci Lin-Manuel Miranda - dnes známý z muzikálu Hamilton - přeložil některé z písňových textů do španělštiny. Chtěl tím podtrhnout, že příběh vypráví o Portorikáncích.

 

Právě se děje

Další zprávy