Star Wars předvedly legrační meč. Fanoušci jsou ale nadšení

Martin Svoboda Martin Svoboda
3. 12. 2014 13:07
Teaser na nové Hvězdné války vyprovokoval novou zbraní vlnu zaujetí a výsměchu, celkové přijetí je přesto kladné. Přesvědčte se.
Star Wars: The Force Awakens (Síla se probouzí).
Star Wars: The Force Awakens (Síla se probouzí). | Foto: Falcon

Glosa - Pořád to tam je! Star Wars minulou dekádu zažily zatěžkávací zkoušku v podobě rozporuplné Nové trilogie, jež sice vydělala slušné peníze a jistě si našla příznivce, nicméně mnoha divákům zanechala šrámy na duši. Přesto když se začalo schylovat k vypuštění první upoutávky na sedmou epizodu s podtitulem Síla se probouzí, nevraživost zůstala kdesi za dveřmi a internetem se šířilo především napětí.

Ukázalo se, že série zůstala velmi pevným fenoménem a druhou šanci jí budou ochotni dát nejspíš i zarytí odpůrci Jar Jar Binkse.

Jak by vypadal trailer sedmé epizody Star Wars, kdyby ji točil George Lucas? Podívejte se.
Jak by vypadal trailer sedmé epizody Star Wars, kdyby ji točil George Lucas? Podívejte se.

Možná to způsobuje i změna režiséra. Otec Hvězdných válek George Lucas prodal svůj dlouho budovaný podnik Disneymu. Zdá se, že především proto, aby ho měl z krku. Po velmi chladném přijetí snímku Red Tails, jeho vysněného projektu o letcích druhé světové války, který sice pouze produkoval, ale vložil do něj mnoho energie, se nechal slyšet, že už aktivním filmařem být nechce. Po prodeji značky daroval velkou většinu ze 4,3 miliardy dolarů na charitu a nyní má svatý pokoj.

J. J. Vysílá signál

Do čela mezigalaktického projektu se tedy mohl vyšvihnout J. J. Abrams, velký oblíbenec Stevena Spielberga, Lucasova celoživotního přítele. Nejspíš jde o dobrou volbu.

Řemeslně nadaný Abrams dokázal resuscitovat ještě odepsanější Star Trek a jeho schopnosti co do čistého řemesla jsou výš, než kdy byly Lucasovy. Kromě režie tkví i v propagačních kampaních, které mají u jeho projektů vždy několik styčných znaků.

Mohli jsme si být jistí, že teaser na sedmou epizodu toho moc neprozradí a spíš nás bude tahat za nos. A skutečně. Disney však možná Abramsovi přesto trochu udal směr, protože upoutávka odhaluje mnohem víc, než u něj bývá běžné.

Nevidíme sice jediného z protagonistů ani se nepodíváme do vesmíru. Dokonce ani nenacházíme mnoho prvků vzbuzujících otázky, z tohoto úhlu pohledu je teaser poněkud líný. Přesto šest nabídnutých výjevů vysílá jasný signál směřující dvěma směry.

Prvním je přihlášení se k odkazu a ujištění, že jsme stále ve stejném vesmíru. Mnoha oblíbeným rekvizitám (storm troopers, x-wings, písečná planeta) vévodí závěrečný let lodi Millenium Falcon, který fanoušky přivádí do až extatického stavu a střihači moc dobře věděli, proč jím upoutávku zakončují.

Star Wars: The Force Awakens (Síla se probouzí).
Star Wars: The Force Awakens (Síla se probouzí). | Foto: Falcon

Druhý směr totiž nabízí výjevy, jež bychom mohli nazvat „kontroverzními“. Herec tmavé pleti (John Boyega) v obleku troopera například naznačuje, že se v příběhu objeví infiltrace, jelikož víme, že storm troopeři by měli být klony jediného (bílého) vojáka.

Největší diskuse ale vyvolal neortodoxní světelný meč se záštitou představený za doprovodu komentáře Andyho Serkise (slavného Gluma z Pána prstenů).

Meč na zabití

Přítomnost tohoto světelného meče byla jistě zcela záměrným hozením kamene na hladinu klidného rybníka, podobně jako když byl nedávný teaser Jurského světa zakončen záběry na Chrise Pratta na motorce vedoucího stádo velociraptorů. Zkrátka něco, co upoutá po jinak poměrně nepřekvapujících záběrech pozornost.

Těžko však říct, jestli autoři čekali, že reakcí bude celkem jednoznačný výsměch kvůli očividné nesmyslnosti a nepraktičnosti laserové záštity. Ta by nejspíš měla ochraňovat ruce šermíře před useknutím, vzhledem ke svému neefektivnímu provedení je však pro tento účel nepoužitelná – meč protivníka by skrze její okraje pronikl.

A sebezručnější Sith by tedy ohrožoval spíš než své nepřátele sebe sama. V tom si internet udělal velmi jasno, experti na zbraně se vyrojili ze všech směrů, aby tuhle stylovou vychytávku odsoudili jako samoúčelný nesmysl.

A co udělá internet, když vidí něco nesmyslného a směšného? Zmemuje to! Net okamžitě zaplavily stovky parodických obrázků přidávajících k meči další jílce, další záštity a nebo třeba čepele švýcarského nože. Teaser se tak mohl stát hvězdou internetu pouze skrze jediný záběr, promyšleno to bylo skvěle.

Popularity se dočkaly ještě parodické trailery imitující, jak by vypadala režisérská verze Síly se probouzí v podání George Lucase a jeho úchylky k digitálnímu vylepšování čehokoli čímkoliv, nebo kdyby Abrams neodolal nutkání k používání svých trademarkových lens flares.

Mimoto se objevila i řada působivých fanouškovských plakátů stupňujících očekávání.

Pořád jen film

Zdá se, že na hloupém meči si fanoušci vybili veškerou možnou nedůvěru a jinak jsou reakce na teaser až překvapivě pozitivní. Snad jen Al Jazeera se má na pozoru. Ale kdo ví, jestli nemá pravdu.

J. J. Abrams
J. J. Abrams | Foto: Profimedia

J. J. Abrams je víc než jen schopný řemeslník, u Super 8 točeného na Spielbergovu počest nicméně ukázal nehezkou tendenci propadnout imitování a variování svého vzoru. Teaser na Star Wars nabízí několik momentů viditelně odkazujících na Lucasovu estetiku možná ještě o něco víc, než bychom si měli přát. Nejlepší, v co můžeme doufat, totiž je, že Abrams nezopakuje Lucasovy chyby z přelomu století. Praktické efekty a živější režie slibují, že si dá pozor, pisklavý robot a Daisy Ridley na uměle vyhlížejícím vznášedlu se ale hodí spíš někam do Epizody II.

Někteří fanoušci mají po prvním teaseru jasno.
Někteří fanoušci mají po prvním teaseru jasno.

Jak nakonec připomínají věční kritici Nové trilogie, filmoví nadšenci a kritici z Redlettermedia.com ve svém videu parodujícím nadšené fanoušky, jde pořád jen o film a propukat po jednom záběru na kultovní vesmírné plavidlo v nadšení je zkrátka přehnané.

Nové Star Wars zatím nenabídly dost, abychom si na ně mohli opravdu udělat názor, a je to tak správné. Do premiéry přece jenom zbývá ještě víc než rok.

 

Právě se děje

Další zprávy