Star Wars je příběhem otroků, říká David Fincher

Kultura Kultura
30. 9. 2014 18:26
Než se stal režisérem chystané sedmé epizody Hvězdných válek J.J. Abrams, byl David Fincher skutečně zvažovaným kandidátem. Promluvil o tom v rozhovoru pro časopis Total Film.
Darth Vader.
Darth Vader. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Velkorozpočtový blockbuster si v době, kdy za ně studia utrácejí dvě stě milionů dolarů a očekávají miliardové tržby, nemůže dovolit být komorním dramatem o otroctví.

Očekávaný film Star Wars: Epizoda VII mohl jít podobným směrem, kdyby vedení Lucasfilmu svěřilo režii Davidu Fincherovi. O režiséra aktuální premiéry Zmizelá měli skutečně zájem, protože byl při obsazování tohoto postu pozván na setkání s Kathleen Kennedy, současnou šéfkou Lucasovy firmy.

S takovým filmem by pravděpodobně nemohl ani vlastník Lucasfilmu společnost Disney cílit na mladší diváky. Ty si získává jak komiksovými adaptacemi divize Marvelu, tak animovanými filmy divize Pixaru a v blízké době i sérií Star Wars. Space opera po deseti letech v narkóze opět začne bojovat o své místo v kinosálech. Tvůrčí dohled nad prvním dílem nové trilogie nakonec získal J.J. Abrams, který v minulých letech oživil i konkurenční sci-fi ságu Star Trek.

David Fincher.
David Fincher. | Foto: fansshare.com

Fincherovi na původní trilogii ze sedmdesátých a osmdesátých let nejvíc imponovalo téma otroctví, které se filmy prolínalo skrze dvojici robotickým průvodců R2-D2 a C-3PO, kteří "jdou od majitele k majiteli a jsou svědky jejich pošetilosti". On sám se účastnil natáčení až třetího filmu s podtitulem Návrat Jediů, v němž už ale tato myšlenka zapadla.

"Je to záludné… Můj oblíbený díl je Impérium vrací úder. Pokud bych řekl, že chci vytvořit něco podobného, jsem si jistý, že producenti by řekli, že ne, že to nemůžu udělat a že by to chtěli víc jako ten další se všemi příšerami," řekl v rozhovoru pro Total Film David Fincher. Možná i proto schůzka s prezidentkou Lucasfilmu nedopadla uzavřením dohody.

Pro tvorbu nové trilogie, která musí splňovat nároky na moderní blockbuster, by Fincher asi nebyl nejlepší volbou. Tvůrce snímků jako Sedm, Klub rváčů nebo The Social Network dovede odhalit špínu lidské psychiky, přičemž velkorysou práci s digitálními triky si ozkoušel hlavně na Podivuhodném příběhu Benjamina Buttona.

Možnost, že by ale přeci jen někdy přispěl světu Hvězdných válek, nezaniká. Disney plánuje uvést kromě aktuální trilogie několik dalších spin-offů. Po Abramsovi nastoupí na režii Rian Johnson (Looper) a jeden film natočí i Gareth Edwards (letošní Godzilla). Pokud bude plánovaných filmů dost, dospělým divákům by se mohli zavděčit i náročnější kapitolou ze světa rytířů Jedi, který by s Fincherovým vedením nebyl jako žádný předcházející. Epizoda VII má premiéru v prosinci 2015.

 

Právě se děje

Další zprávy