Star Trek se definitivně mění v popcornovou sérii. Fanouškům zbyly jen krvavé slzy smutku

Martin Svoboda Martin Svoboda
23. 5. 2016 9:42
Plnohodnotný trailer na nový díl Star Treku, jenž dorazí do českých kin 18. srpna, odhaluje směr, kterým se filmová série bude ubírat. "Nikdo už teď neočekává inteligentní sci-fi stojící na postavách a dialozích, ale typický letní blockbuster," zamýšlí se nad vývojem série Star Trek Martin Svoboda.
Star Trek: Do neznáma | Video: Paramount Pictures

Restartovaný Star Trek J. J. Abramse z roku 2009 vzbudil v mnohých nadšení. Ukázal, že nerdské sci-fi může existovat i v jednadvacátém století jako lukrativní značka. V menší části diváků ale vzbudilo rozčarování, že z kultu se stal sice kvalitní, ale mnohem obyčejnější akční film. 

Pokračování Do temnoty z roku 2013 tento dojem ještě podtrhlo. Pan Spock tu surově mlátí své nepřátele pěstí do obličeje, výbuch střídá výbuch, bitva bitvu. Jde už mnohem víc o vesmírné fantasy typu Star Wars než vědeckofantastickou ikonu zakládající si na přesně vykreslené futuristické technologii a logice.

Star Trek: Do neznáma
Star Trek: Do neznáma | Foto: Paramount Pictures / CinemArt

Abrams tento dojem symbolicky potvrdil tím, že skutečně vyrazil režírovat Star Wars. A producenti (jedním z nich zůstává i on sám) zase tím, že na jeho místo dosadili Justina Lina, proslaveného především těmi nejlepšími díly série Rychle a zběsile.

Nikdo už tu neočekává inteligentní sci-fi stojící na postavách a dialozích, ale typický letní blockbuster. Nemusí to být nutně špatně, ale pravověrným fanouškům série tečou krvavé slzy smutku. A první teaser potvrdil, že Lin se skutečně bude soustředit na vizuálně opojné a opulentní boje, kterých můžeme očekávat maximum.

Nový a konečně plnohodnotný trailer třetího dílu s podtitulem Do neznáma je v tomto ohledu o řád opatrnější, snaží se nabídnout i špičkování a obecně komunikaci postav. Možná právě proto, aby dal najevo, že jakási kontinuita s tradicí zůstane i pod vedením režiséra roztomile tupých filmů o automobilových lupičích, kteří zachraňují svět.

Jedním ze scenáristů je navíc i komik Simon Pegg, který zároveň ztvárňuje Scottyho. Takže pokud se vzdálíme hloubce, mohl by alespoň zůstat osobitější humor.

Přesto je patrně, že Star Trek už se stal především další sérií popcornových blockbusterů. Vydělá takto víc peněz, ale přijde o specifika. S tím však slavný seriál bojoval při převodu do celovečerní podoby vždy.

Jak režisér Lin znovuobjevený kult ukočíruje, se dozvíme 18. srpna.

 

Právě se děje

Další zprávy