Spielberg s Hanksem se vrátí do časů studené války

Kultura Kultura
Aktualizováno 24. 4. 2014 13:44
Ve čtvrtém společném filmu budou Spielberg s Hanksem vyprávět příběh advokáta, který má zachránit pilota špionážního letadla sestřeleného nad Ruskem.
Tom Hanks a Steven Spielberg.
Tom Hanks a Steven Spielberg. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Režisér Steven Spielberg a herec Tom Hanks se vydají za svou čtvrtou spoluprací do časů studené války.

Zatím bezejmenný thriller vznikne ve studiu DreamWorks Film, jehož je Spielberg spoluzakladatelem, přičemž filmařská legenda zvažuje podle serveru Variety i režii snímku.

Jména Hanks a Spielberg spojily už tři výrazné filmové hity - Zachraňte vojína Ryana, Chyť mě, když to dokážeš a Terminál.

Za první z nich získali Oscara v roce 1998 Spielberg i Hanks - za režii resp. za hlavní roli kapitána Johna H. Millera.

Nový projekt bude vycházet ze skutečného životního příběhu právníka Jamese Donovana a jeho spolupráce se CIA. Donovan, kterého ztvární Tom Hanks, měl vyjednat propuštění pilota špionážního letadla, které bylo sestřeleno nad Ruskem. Skutečná událost je známá jako Aféra U2.

DreamWorks zatím nezveřejnil podrobnosti, ale film je každopádně považován za jeden z několika budoucích Spielbergových režijních projektů.

Hollywood Reporter už minulý týden do poměrně dlouhého seznamu Spielbergových plánů přidal také snímek The Kidnapping of Edgardo Mortara (Únos Edgara Mortata), drama o židovském chlapci, který byl násilím odtržen od rodiny a vychován katolíky, aby se stal augustiniánem. Scénář podle románu Davida Kertzera má napsat Tony Kushner, s nímž Speilberg spolupracoval na Lincolnovi či Mnichovu. Film by měl vzniknout ve Spielbergově produkci.

Otevřené zůstává také datum premiéry sci-fi Robocalypse podle románu Daniela H. Wilsona, historického dramatu Montezuma, pátého Indiany Jonese či pokračování Tintinových dobrodružství. A k tomu můžeme přidat i několik spekulací o televizních projektech - například dokončení scénáře Stanleyho Kubricka o Napoleonu Bonapartovi, nebo třeba také seriál Bratrstvo neohrožených, na němž má pro HBO spolupracovat Spielberg mimo jiné také s Hanksem.

Ten v současné době dokončuje indie film A Hologram for the King, adaptaci stejnojmenné novely Davea Eggerse.

Kdo si tedy tipne, jakou ze jmenovaných prací dokončí Steven Spielberg, jeden z nejvlivnějších mužů v Hollywoodu, jako první?

 

Právě se děje

Další zprávy