Slepé lásky mohou v kinech vidět i nevidomí

Irena Hejdová Irena Hejdová
27. 8. 2008 10:10
Slovenský držitel ceny z Cannes jde do české distribuce

Praha - Do českých kin míří slovenský zástupce z letošního festivalu v Cannes, úchvatný dokument Slepé lásky.

Premiéru má až v prvním zářijovém týdnu, diváci ale mohou jeho kvality posoudit už od 28. srpna, kdy se charitativně začne promítat v kině Evald.

Slepé lásky mladého režiséra Juraje Lehotského se v Cannes promítaly v sekci Director´s Fortnight.

Těšily se tu velké pozornosti světového filmového tisku a odvezly si odtud jednu z cen - cenu Art Cinema CICAE. Následně byly k vidění v soutěži dokumentů na MFF Karlovy Vary.

Juraj Lehotský, režisér filmu Slepé lásky
Juraj Lehotský, režisér filmu Slepé lásky | Foto: Ondřej Besperát
Co říká režisér: Slepé lásky soutěžily ve Varech
Více o filmu: Slovensko v Cannes zastoupily Slepé lásky
Slováci ve Varech: Slovákům se daří. Bude to vidět i ve Varech

Vyprávějí několik jímavých příběhů o lásce mezi nevidomými lidmi - jejich hrdiny jsou mimo jiné učitel hudby Peter a jeho žena, dospívající Zuzana, nastávající matka Elena či nevidomý Rom Miro.

Distribuční společnost Artcam film uvádí do kin spolu s občanským sdružením Okamžik.

Slepé lásky
Slepé lásky | Foto: Artileria

Od 28. srpna do 3. září bude k vidění v pražském kině Evald a každý, kdo na něj sem přijde, bude moci přispět na charitativní aktivity tohoto sdružení, které podoruje plnohodnotný život lidí se sluchovým postižením.

"Z každé vstupenky na daný projekt půjde 30 korun," vysvětluje zástupkyně Artcamu Markéta Zbořilová. V rámci akce proběhne 1. září i první promítání speciální kopie pro nevidomé.

Součástí večera bude i diskuse s lidmi z Okamžiku a protagonisty filmu, jejímž tématem budou partnerské vztahy nevidomých.

Speciální DVD namluvila komentářem pro nevidomé herečka Emília Vašáryová. Kopie pro nevidomé bude k vidění od 4. září v malém sále kina Světozor.

"V neděli 7. září jsme pro diváky připravili speciální projekci naslepo - kdy budou moci vyzkoušet, jak se jim film bez obrazu doprovázený komentářem vnímá," dodává Zbořilová.

Součástí uvedení filmu bude i fotografická výstava ve Světozoru.

Kino Oko zas od 3. září nabídne měsíční výstavu produktů hmatové dílny; společně s premiérou filmu vyjde také brožura o filmu a organizacích pro nevidomé.

Do běžné distribuce film vstoupí 4. září.


 

 

Právě se děje

Další zprávy