Short! aneb Deset skvostů desátého festivalu krátkých filmů

Podívejte se na deset tipů z programu Festivalu krátkých filmů.
DÉŠŤ (režie: Johannes Stjärne Nilsson; mezinárodní soutěž). Ideální krátký film je film, který nemůže existovat jako celovečerní. Protože jeho myšlenka a styl potřebují čistý a úderný tvar. Tenhle film má devět minut. A kdyby potřeboval někdo vysvětlit pojem hořká komedie, tak tohle je něco jako definice.
TAK VZDÁLENÉ (režie: Jennifer Reeder; mezinárodní soutěž). Možná to bude znít trochu divně, ale tenhle americký film z letošní soutěže, ve kterém se potká partička dost pubertálních členek jednoho dívčího sboru s dirigentkou, kterou střední věk nezastihl úplně připravenou, mě fascinuje. Vlastně se tam stane jen jedna jediná věc, ale celý ten malý, křehký a krutý svět tak nějak podivně magnetizuje.
ANO, MILUJEME (režie: Hallvar Witzø; mezinárodní soutěž). Nový film od norského režiséra, který předloni získal s filmem Atlantická Tuba studentského Oscara a u nás Cenu diváků. I tentokrát obsahuje hodně absurdní humor, bizarní situace a svérázně demonstrovanou potřebu vzpoury proti tomu, jak svět funguje a kudy se život ubírá.
KÁZEŇ (režie: Christophe M. Saber; mezinárodní soutěž). Brilantní metafora o předsudcích, nevraživostech a kulturních zmatcích současné Evropy ve dvanácti minutové hádce zákazníků v jednom obchodě někde ve Švýcarsku.
Foto: Prague Short Film Festival
Kultura Kultura, Karel Spěšný
Aktualizováno 14. 1. 2015 13:31
Podívejte se na tipy z programu Festivalu krátkých filmů Praha, které pro Aktuálně.cz vybral programový ředitel přehlídky Karel Spěšný.

Videogalerie - Surrealistický horor čtrnáctiletého českého režiséra, drama sestříhané Xavierem Dolanem či ztracené komediální filmy s Peterem Sellersem se objeví v programu 10. ročníku Festivalu krátkých filmů Praha. Uskuteční se od 15. do 18. ledna v kině Světozor.

Programový ředitel Karel Spěšný upozorňuje také na kolekci videí a krátkých filmů zakládajícího člena Beastie Boys Adama Yaucha, které natočil skrytý za vymyšlenou identitou podivínského švýcarského filmaře Nathaniela Hörnblowera. 

Nejlepší krátké české filmy za uplynulé půlstoletí připomene sekce České nebe, v níž se představí Jan Němec, Jan Švankmajer, Jan Svěrák, Michaela Pavlátová, Tomáš Vorel, Ivan Zachariáš, Martin Krejčí a Jakub Kouřil. Diváci si v ní připomenou Němcovo mrazivé Sousto, "bollywoodský" zábavný muzikál Ivana Zachariáše s názvem Mulit či metaforu mezilidské komunikace Možnosti dialogu ve Švankmajerově režii.

V sekci České filmy se objeví i nejmladší tvůrce historie festivalu - čtrnáctiletý školák Jan Karel Pavlík, jehož surrealistický krátký film Vycpaná duše získal cenu za Nejlepší cizojazyčný horor z mezinárodního studentského festivalu v Hollywoodu. Noční uvedení hororových filmů Brutal Relax Show bude moderovat Simona Babčáková.

Podívejte se na výběr deseti filmů, které doporučuje programový ředitel festivalu Karel Spěšný.

 

Právě se děje

Další zprávy