Sexismus v Hollywoodu: 37letá herečka nemůže hrát milenku

ČTK ČTK
22. 5. 2015 9:17
Maggie Gyllenhaal bylo sděleno, že nemůže hrát milenku 55letého muže, protože je příliš stará.
Foto: Reuters

Los Angeles – Na Oscara nominovaná herečka Maggie Gyllenhaal se před časem dozvěděla, že ve svých 37 letech je příliš stará na to, aby hrála milenku pětapadesátiletého muže. Prohlásila to v rozhovoru s časopisem TheWrap a její poznámka ihned vyvolala bouři on-line komentářů.

"Je mi 37 let a nedávno mi řekli, že jsem moc stará, abych hrála milenku pětapadesátiletého muže. Šokovalo mě to. Nejdřív jsem se cítila mizerně, pak jsem byla naštvaná a nakonec jsem se tomu zasmála," prohlásila herečka.

Části rozhovoru okamžitě začaly kolovat po Twitteru a Facebooku a například internetový server Salon.com je okomentoval slovy: "Tento případ jen ukazuje holou pravdu o tom, jak neuvěřitelně sexistický je Hollywood."

Začátkem tohoto měsíce Americký svaz pro občanská práva (ACLU) vyzval vládu, aby nějakým způsobem reagovala na "všeobecné vyloučení režisérek z amerického filmového a televizního průmyslu".

V dopise zaslaném federálnímu a kalifornskému státnímu úřadu pro občanská práva ACLU uvedl, že jde o "systematický vzorec a praxi diskriminace a vyloučení, což nelze tolerovat".

V roce 2014 podle údajů ACLU režisérky natočily jen sedm procent z 250 nejvýnosnějších filmů roku. V porovnání s rokem 1998 to znamená pokles o dvě procenta.

Maggie Gyllenhaal, která byla v roce 2009 nominována na Oscara za film Crazy Heart, je starší sestrou herce Jakea Gyllenhaala. Ten má na kontě také nominaci na Cenu Akademie - z roku 2005 za snímek Zkrocená hora.

 

Právě se děje

Další zprávy