Rusko zakázalo historický film, který se točil v Česku

ČTK ČTK
15. 4. 2015 15:45
Americký thriller Dítě číslo 44, který se částečně natáčel i v České republice, zkresluje podle ruského ministerstva kultury historická fakta.
Trailer k filmu Dítě číslo 44 | Video: YouTube

Moskva - Ruské ministerstvo kultury označilo za nepřijatelné šíření amerického filmu Dítě číslo 44 v ruské distribuční síti, protože prý zkresluje historická fakta. S odvoláním na prohlášení ministerstva to dnes oznámila agentura TASS.

Film, který se částečně natáčel v České republice, je podle ministerských úředníků nepřípustné promítat v Rusku v době oslav 70. výročí vítězství Rudé armády nad nacistickým Německem.

Snímek Dítě číslo 44 (Child 44) švédského režiséra Daniela Espinosy s Tomem Hardym v hlavní roli líčí příběh sovětského válečného hrdiny Lva Děmidova, který se po válce dá do služeb sovětské tajné policie. Když se na seznamu politických delikventů ocitne jeho manželka, je degradován a poslán do vyhnanství. Tam pak na vlastní pěst pátrá po sériovém vrahovi, zatímco Děmidovovi bývalí kolegové stíhají jeho samého.

Film zkresluje historii

V úterý byl v Moskvě americký film promítán pro novináře a ministerské úředníky, jimž se podle TASS americký thriller nelíbil. "Po promítání ministerstvo obdrželo řadu připomínek a stížností na zkreslování historických faktů a svévolnou interpretaci událostí před druhou světovou válkou, během ní a po ní. Zkresleny jsou i typy a charaktery sovětských občanů té doby," praví se v prohlášení ministerstva.

Ruská distribuční společnost Central Partnership nakonec podle agentury TASS žádost o povolení sama stáhla a oznámila, že ze svých prostředků uhradí veškeré ztráty. "Jsme rádi, že naše stanovisko se shoduje s míněním ministerstva. Považujeme za důležité, aby stát zesílil kontrolu distribuce filmů se společensky významným dopadem," uvedl distributor.

Americký film se předloni natáčel na několika místech České republiky, například u Máchova jezera v Doksech nebo v bývalém vojenském prostoru Ralsko. V srpnu 2013 filmaři kvůli natáčení uzavřeli stanici pražského metra Anděl, která svou výzdobou připomíná prostředí moskevské podzemní dráhy.

Pro světovou distribuci bude film uvolněn tento pátek, v Česku se snímek objeví v květnu.

 

Právě se děje

Další zprávy