Ruskem obchází cenzura. Moskva chce zákaz anti-ruských filmů

Kultura Kultura
28. 8. 2014 19:11
Ruská kulturní komise při horní komoře parlamentu hrozí zákazem filmů, které vyprávějí o zemi a jejích občanech "primitivním a hloupým způsobem".
O Rockyho zatím ruští diváci nepřijdou. Ale pokud by Hollywood vyprodukoval podobné dílo, bude mít v Rusku zřejmě brzy problém.
O Rockyho zatím ruští diváci nepřijdou. Ale pokud by Hollywood vyprodukoval podobné dílo, bude mít v Rusku zřejmě brzy problém. | Foto: Rocky

Praha - Ruští politici zvažují novou možnost cenzury. Chystají se zakázat v ruských kinech projekce filmů, které ukazují Rusy jako primitivy či hlupáky, napsal server Hollywood Reporter.

Myšlenka na přísnější kontrolu nad obrazem Ruska a Rusů zejména v hollywoodských filmech se mezi nejvyššími úředníky ministerstva kultury vznáší už několik let. S prvním konkrétním návrhem nyní přišel člen kulturní komise horní komory ruského parlamentu Batu Khasikov, mimo jiné několikanásobný světový šampion v kickboxu.

Batu Khasikov.
Batu Khasikov. | Foto: externí

"Měly by být zavedeny zvláštní požadavky na filmové projekce. Filmy, kde je vše, co souvisí s Ruskem, zjevně démonizováno nebo zobrazeno primitivním a hloupým způsobem, by se vůbec neměly dostat do ruských kin," citovala Khasikova ruská agentura Interfax.

Khasikov nezmínil zatím konkrétní tituly, jen zdůraznil, že filmy, v nichž "scenárista a režisér Rusy zobrazí jako hrozbu pro lidstvo, si nezaslouží získat distribuční licenci."

Návrh přišel v době, kdy se opět - nejen v souvislosti s děním na Ukrajině - vzedmula kritika politiky Ruska ze strany Západu. Za posledních pětadvacet let je právě nyní zřejmě na nejvyšší úrovni, což dost pravděpodobně zvyšuje naději na přijetí Khasikovova návrhu, který zatím zahrnuje jen možnost zákazu pro nové filmy.

Pokud by byla podobná právní norma skutečně zavedena, Rusko by se přiblížilo Číně, kde se Hollywood potýká se skutečně přísnými pravidly cenzorů.

Navíc to není v oblasti filmu první cenzurní krok. Před nedávnem vstoupil v Rusku v platnost zákon, který zakazuje vulgární vyjadřování ve filmech.

"Mladí filmaři vyrostli v jiném světě než jejich rodiče, a to, že by nemohli ve svých filmech používat jazyk, kterým se běžně mluví na ulici, si prostě nedovedou představit. Je tu celá nová vlna režírování ve stylu ˈverbatimˈ a pro ně bude velmi těžké se s novým zákonem smířit," komentoval zákon v rozhovoru pro Aktuálně.cz slavný ruský režisér Andrej Zvjagincev.

Na druhou stranu přišlo ruské ministerstvo kultury se seznamem stovky hollywoodských filmů, které naopak divákům doporučuje. Mezi nimi jsou například Coppolova Apokalypsa, Kabaret, Poslední císař nebo Titanic. Některá nezávislá ruská média v této souvislosti poznamenala, že doporučení Apokalypsy není úplně přesně v souladu se současnou politikou Ruska.

_____

Máte rádi zpravodajský on-line deník Aktuálně.cz? Nominujte nás v anketě českého internetu Křišťálová lupa. Hlasovat můžete zde. Za Váš hlas děkujeme!

 

Právě se děje

Další zprávy