Román Návrat krále Šumavy zfilmuje Radim Špaček

Kultura ČTK Kultura, ČTK
10. 4. 2013 11:59
O autorská práva měl zájem i David Ondříček či Marek Najbrt
Radim Špaček
Radim Špaček | Foto: Profimédia

Praha - Román Návrat krále Šumavy dostane filmovou podobu, jeho režie se ujme Radim Špaček (Pouta). Autor románu David Jan Žák se rozhodl pro televizní minisérii v produkci společnosti Bionaut Films.

"Žákův životopisný román o nepolapitelném převaděči Josefu Hasilovi se stal bestsellerem, prodalo se ho přes patnáct tisíc výtisků," sdělil Joachim Dvořák z nakladatelství Labyrint, které román vydalo.

Foto: Aktuálně.cz

"Začnou práce na scénáři, natáčení by mělo začít v horizontu dvou let," řekl Vratislav Šlajer ze společnosti Bionaut Films. Dvořák připomněl, že mezi zájemci o filmovou adaptaci knihy byli další významní čeští filmaři, například čerstvý držitel Českých lvů David Ondříček s Jiřím Bartoškou v roli producenta, nebo režisér Marek Najbrt spolu s Pavlem Strnadem a Petrem Oukropcem z produkční společnosti Negativ.

"Bylo náročné rozhodnout, zda film, nebo minisérii," říká Žák. "Pro televizní minisérii hovořila širší epičnost. Myslím, že je důležité divákům nabídnout nejen akční podívanou, ale i obraz doby padesátých let, kdy docházelo k útlaku celých rodin," vysvětlil.

Spisovatel a novinář Žák věnoval studiu archivních pramenů i rozhovorům s pamětníky pět let. Cenné informace získal přímo od Josefa Hasila, který od poloviny 50. let žije v USA. Pokusil se ukázat skutečnou podobu Krále Šumavy, jehož většina čtenářů zná pouze ze stejnojmenného filmu Karla Kachyni z roku 1959.

David Jan Žák
David Jan Žák | Foto: Jakub Jirák / MAFRA /Profimedia.cz

Josef Hasil, kterého jako Krále Šumavy označovala ve svých materiálech StB, se narodil v roce 1924 na Šumavě. Za druhé světové války byl nuceně nasazen v Pasově, v březnu 1945 utekl do Čech a do konce války se skrýval v jeskyni a dělal spojku u partyzánů. Po válce nejprve pomáhal střežit hranici v policejní uniformě tehdejšího Sboru národní bezpečnosti, po únoru 1948 se stal obávaným soupeřem komunistické diktatury.

Koncem roku 1948 byl zatčen a za zločin úkladů proti republice ho odsoudil soudce a prokurátor Karel Vaš k devíti letům vězení. Po půl roce se Hasilovi podařilo utéct a za dramatických okolností se dostal na Západ. Pracoval pro americké zpravodajské služby a pokračoval v převádění přes hranice. V roce 1954 odjel do USA. Přestal působit jako agent a pracoval v různých profesích. V roce 2001 mu prezident Václav Havel udělil Medaili Za hrdinství.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy