Chappie: Tak vypadá policejní stát kontrolovaný roboty

ČTK Magazín ČTK, Magazín
10. 3. 2015 7:39
Nový sci-fi snímek představí myslícího robota Chappieho, který se stane hrozbou pro celou civilizaci. Ve filmu se objeví Hugh Jackman nebo Sigourney Weaver.
Yo-Landi Visser ve filmu Chappie
Yo-Landi Visser ve filmu Chappie | Foto: Columbia Pictures

Praha - Režisér filmů District 9 a Elysium Neill Blomkamp natočil akční sci-fi Chappie, která vstoupí do českých kin již 12. března. Ve snímku si zahráli i protagonisté jihoafrické rapové skupiny Die Antwoord.

Příběh filmu se odehrává v nepříliš vzdálené budoucnosti, kdy na dodržování pořádku dohlížejí mechanické policejní jednotky. Nyní se jim ale lidé začínají bránit. Když dojde k odcizení a přeprogramování jednoho z policejních droidů, stane se robot jménem Chappie vůbec prvním svého druhu se schopností samostatného myšlení a cítění.

Trailer na film Chappie
Trailer na film Chappie | Video: Youtube

Nejprve je jako dítě a musí se učit. Umělá inteligence je však nevypočitatelná. A tak se jeho existence stává v očích mocných stále větší hrozbou pro celé lidstvo. Nezastaví se před ničím, a tak chtějí zajistit, aby byl Chappie současně i posledním robotem svého druhu. Tvrdí, že myslící robot je hrozbou a může způsobit zánik civilizace.

Mix Robocopa a Čísla 5 žije

Režisér filmu Blomkamp se podílel i na scénáři a byl také producentem. Ve filmu se objeví například Sharlto Copley, Dev Patel, Jose Pablo Cantillo, Sigourney Weaver a Hugh Jackman.

Film se natáčel v jihoafrickém Johannesburgu, kde se režisér narodil. Blomkamp je i tvůrcem populární Hvězdné brány.

Navzdory českému kladnému hodnocení (na čsfd.cz je film v červených číslech) vyvolává snímek v zahraničních médiích rozporuplné ohlasy. Podle The New York Times Blomkamp stále hledá sám sebe jako režisér a z filmu je cítit snaha být za každou cenu cool.

Tomáš Stejskal a Jindřiška Bláhová recenzují nejnovější filmy. | Video: Tomáš Stejskal, Jindřiška Bláhová
 

Právě se děje

Další zprávy