Panama Papers? Být to film, nejsem ani v titulcích, řekl v Cannes Almodovar. A představil Julietu

ČTK ČTK
17. 5. 2016 16:45
Španělský režisér Pedro Almodóvar představil na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes svůj nový film Julieta, který se uchází o cenu v hlavní soutěži. Na tiskové konferenci se ale tento oscarový režisér a scenárista také obhajoval v souvislosti s kauzou Panamských dokumentů, v níž mezi tisící dalších lidí figuruje se svým bratrem Agustínem.
Pedro Almodovar v Cannes
Pedro Almodovar v Cannes | Foto: Reuters

Ke svému novému snímku Julieta, který vypráví melodrama o loučení a ztrátách, režisér Pedro Almodóvar v Cannes řekl, že by na něj měli všichni jít. "Pro mě je hodně vzrušující a doufám, že pro ostatní bude taky," uvedl režisér, v jehož filmech nikdy nechybí vášeň, provokace a černý humor. Diváci je buď nadšeně opěvují, nebo zaníceně odsuzují.

Julieta vypráví o vztahu matky a dcery, podobně jako i řada předchozích Almodóvarových snímků. "Vyrostl jsem mezi ženami... na muže si vzpomínám letmo. Nikdy nebyli doma, čas, kdy nepracovali, trávili v barech," vysvětlil kdysi Almodóvar skutečnost, proč jsou ve většině jeho filmů hlavními protagonistkami ženy; jako například ve snímku Volver s Penélope Cruz či v oscarovém filmu Vše o mé matce.

"Kdyby šlo o film, byli bychom jen externisti. Naše jména by ani nebyla v titulcích. Ale španělská média s námi jednají, jako bychom byli hlavní postavy," prohlásil v Cannes šestašedesátiletý režisér, jenž se se svým bratrem objevil v nedávno zveřejněných dokumentech panamské právní firmy Mossack Fonseca, která pomáhala klientům co nejefektivněji se vyhnout placení daní.

Recenzentka Jindřiška Bláhová natáčí své postřehy ze zákulisí filmového festivalu v Cannes. Zjistila, že existuje poetičtější vchod do festivalového paláce, než je ten s červeným kobercem. | Video: Jindřiška Bláhová
 

Právě se děje

Další zprávy