Redford slaví 80 let. Zlatý hoch Hollywoodu si cestu na výsluní tvrdě vyšlapal, hezká tvář nestačila

Robert Redford slaví 80. narozeniny.
Charles Robert Redford se narodil 18. srpna 1936 v kalifornské Santa Monice v rodině mlékaře a účetní. Na střední škole vynikal ve sportu a získal tak baseballové stipendium na coloradské univerzitě, kde ale vydržel jen rok. (Butch Cassidy a Sundance Kid)
Po smrti své matky začal pít a o stipendium přišel (v roce 1983 mu coloradská univerzita udělila čestný doktorát). Když Redford vydělal nějaké peníze, vydal se do Evropy – do Paříže a Florencie, kde krátce navštěvoval kurzy malířství. (Velký Gatsby)
Sám Redford, držitel dvou Oscarů (za režii a celoživotní dílo), si cestu na filmové výsluní musel tvrdě vyšlapat. "Hezká tvář, sportovní postava, obrovský talent a okouzlující úsměv nestačily, naopak hezká tvář mu byla spíš na obtíž," říkal Sydney Pollack, s nímž Redford natočil politický thriller Tři dny Kondora (1975) či filmy Jeremiah Johnson (1972), Takoví jsme byli (1973; s Barbrou Streisandovou) nebo Vzpomínky na Afriku (1985; s Meryl Streepovou). (na snímku Tři dny Kondora)
Pro herectví se Redford rozhodl, když navštěvoval newyorský Prattův institut a od roku 1959 Americkou akademii dramatických umění. V témže roce debutoval rolí basketbalisty ve hře Dlouhá historka na Broadwayi, kde mu pak velký úspěch přineslo účinkování v komedii Neila Simona Bosé nohy v parku (1963); roli si v roce 1967 zopakoval i ve filmu, kde mu partnerkou byla Jane Fondová. V první polovině 60. let Redford hostoval i v televizních seriálech. (Všichni prezidentovi muži)
Foto: ČTK
ČTK Kultura ČTK, Kultura
18. 8. 2016 12:33
Před zhruba 50 lety si rolemi charismatických "hezounů" vysloužil přezdívku "zlatý hoch Hollywoodu", ač k typickým hollywoodským hercům nikdy nepatřil. Už v roce 1978 stál Robert Redford, který ve čtvrtek oslaví osmdesátiny, u zrodu festivalu nezávislého filmu, nazvaného Sundance Film Festival. Krátce nato založil, již jako režisér a producent, institut podporující začínající filmaře. Kromě toho proslul tento modrooký blonďák s irskými předky jako ochránce přírody a indiánů.
 

Právě se děje

Další zprávy