Ptáci, Vertigo i Psycho. V Praze si připomenou slavná Alfreda Hitchcocka

ČTK ČTK
24. 2. 2016 13:31
Nově zrestaurované filmy Alfreda Hitchcocka Okno do dvora, Vertigo a Ptáci inspirovaly dramaturgy pražského kino Aero k uspořádání přehlídky filmů tohoto mistra napětí. Od pondělí 29. února do pátku 4. března přehlídka v sedmi kultovních filmech připomene herce Jamese Stewarta, Caryho Granta, Grace Kellyovou a další herecké hvězdy. Projekce doplní lektorské úvody, výstava plakátů i filmový kvíz.
Psycho
Psycho | Foto: Paramount

"Filmovou klasiku máme v Aeru rádi. Když jsme zjistili, že několik Hitchcockových filmů bylo nově digitálně zrestaurováno, nemohli jsme to nechat být. K digitálním kopiím jsme přidali ještě ty klasické," vysvětlila ředitelka kina Zuzana Kameníková, proč se pražské Aero rozhodlo uspořádat přehlídku filmů mistra hororu.

Hitchcock prohlašoval, že čím úspěšnější padouch, tím úspěšnější film. Pravdivost jeho tvrzení doloží hned sedm jeho snímků, které se zapsaly do filmové historie. Digitálně zrestaurované snímky Vertigo (1958), Ptáci (1963) a Okno do dvora (1954) doplní legendární Psycho (1960), o rok starší špionážní snímek Na sever Severozápadní linkou, zřídka uváděný thriller Cizinci ve vlaku z roku 1951 a film Vražda na objednávku z roku 1954, který Hitchcock natočil podle divadelní hry Fredericka Knotta. Podle stejné předlohy vznikl v roce 1998 také snímek Dokonalá vražda režiséra Andrewa Davise.

Jedním z lektorů pověřených odborným úvodem bude filmový historik Věroslav Hába, který 3. března uvede Cizince ve vlaku a o den později proslavené Psycho. Výstava připravená filmovou galanterií Terryho ponožky bude složena z československých a polských plakátů z 60. až 80. let a zbrusu nových kousků od studentů českých vysokých škol. Bonusem bude přetisk plakátu věhlasného amerického designéra Saula Basse k filmu Vertigo z roku 1958.

 

Právě se děje

Další zprávy